Barbie blir en hen

Debatten om könsnormerna har sedan länge flippat ut och detta är inte företagen sena att utnyttja. Idag lanserade således tillverkaren av Barbie-dockorna, Mattel, könsinkluderande dockor som syftar till att ge barnen alternativ att själv få bestämma hur deras docka ser ut oavsett kön.
 
Dockorna har enligt Mattel utformats tillsammans med experter, psykologer, föräldrar och barn.
-”Den nya dockan har tagits fram med insikter om att barn inte vill att deras leksaker ska vara utformade enligt klassiska könsnormer. Vi vill ge barn och föräldrar ett bredare spektrum om hur leksaker kan se ut idag.”
 
De könsneutrala dockorna kommer att kosta 450 kr och går att köpa i olika webbutiker. De kommer i sex olika modeller i varierande hudtoner, med olika peruker och flera klädalternativ.
 
Barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom säger i ett pressmeddelande att ”Inget barn ska behöva känna att de inte passar in”.
 
Jag undrar hur barn genom tiderna överlevt med standarddockor som antingen var pojke eller flicka och som inte gått att kombinera?! Det är ju uppenbart att vi skapar oss nya problem genom ett överdrivet fokus på könsnormerna. Låt barn vara barn så reder de ut resten själva samtidigt som de får utlopp för sin fantasi och kreativitet!
 
#vägrahen
 
hen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s