Våldet på de svenska biblioteken ökar – folkbibliotek i förorterna mest drabbade

Den senaste rapporten från fackförbundet Dik som undersöker arbetssituationen för landets bibliotekarier vartannat år, visar att biblioteken mer och mer blir samhällets utpost.

Dik larmade redan för fyra år sedan om att samhällets sociala oro flyttat in på biblioteken, men trots det har situationen förvärrats. 93% av de som arbetar på folkbibliotek uppger att de har upplevt social oro i form av bråk eller respektlöst beteende från besökare. För två år sedan var siffran 86%.

Utvecklingen är illavarslande över hela landet, men social oro, skadegörelse, kränkningar, hot och våld förekommer främst på bibliotek ute i förorterna. Det hänger ihop med att det oftast är de platser som är utsatta för neddragningar och där det finns en stor social utsatthet.

Det här är ett stort samhällsproblem som kräver att hela samhället ställer upp och man menar i artikeln att beslutsfattare på såväl kommunal som statlig nivå måste samverka för att kunna vända utvecklingen. Något radikalt måste göras framförallt från politikernas sida, där det måste skjutas till resurser.

Sveriges förfall blir ett allt större faktum som inte borde gå att blunda för från våra makthavares sida, men de har säkert några lämpliga floskler till hands om någon journalist mot förmodan skulle göra sitt jobb och ställa dem mot väggen – typ ”så här har det alltid varit, det är bara anmälningsbenägenheten som ökat på senare år”.

Det måste nog till att någon blir ihjälskjuten, allvarligt skadad eller gruppvåldtagen inne på ett bibliotek innan våra styrande får ändan ur vagnen. Klimatet är ju trots allt regeringens huvudfokus oavsett hur illa det det ser ut i landet!

#detnyasverige
#vågaseproblemen

Källa: GP och DN

En reaktion till “Våldet på de svenska biblioteken ökar – folkbibliotek i förorterna mest drabbade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s