Saudiarabiens strävan efter att återgå till moderat islam har börjat få effekt – vi borde akta oss för att låta extremister få fotfäste i vårt svensk samhälle

Medan Sverige fortsätter att kliva bakåt istället för framåt vad gäller strävan efter jämställdhet mellan män och kvinnor tack vare att man välkomnar radikal islam med öppna armar istället för att mota problemen i grind, har Saudiarabien de senaste åren gjort många framsteg mot att låta landets kvinnor leva mer fritt. Man har till exempel låtit kvinnor börja köra bil igen, börjat visa film på biografer, haft flera stora musikkonserter med internationella artister och genomfört reformer som innebär att kvinnor inte längre behöver tillstånd från en manlig förmyndare för att kunna resa utomlands. Beslutet att ta bort sedlighetspolisen har nu börjat få effekt.
 
Rollen för Saudiarabiens sedlighetspolis, ”Saudi Commission for the Promotion of Virtue and Prevention of Vice (CPVPV)”, har alltid varit att rekommendera och guida samhället att bli bättre muslimer. Men efter att kungadömet 1979 implementerade ett mer strikt religiöst samhälle under Sahwa-eran (det islamiska uppvaknandet),  fick den religiösa polisen okontrollerad makt, påeldad av en extrem ideologi där människor förvandlades från vänner till fiender.
 
De senaste åren har dock kungadömet implementerat en rad reformer under Vision 2030 som syftar till att göra människors liv bättre där arkitekten bakom, kronprins Mohammed bin Salman, strävar efter att återföra moderat islam till landet. Ett av de mest betydande reformerna är beslutet att avlägsna den religiösa polisens okontrollerade makt. Det var ett riskabelt men nödvändigt beslut som den saudiska regeringen undvikit i årtionden.
 
När sedlighetspolisen bildades 1940 var syftet att de skulle fungera som samhällets andliga guide där religion och modernisering samspelade i samhället. Sheikh Ahmad bin Qasim Al-Ghamdi, tidigare chef för sedlighetspolisen i Makkah, minns den harmoni som existerade innan 1979.
-”På den tiden uppträdde föräldrar naturligt. Jag kan inte minnas att någon uppmanade till hat eller uteslutning av andra som praktiserade andra religioner, doktriner eller kulturer. Generellt gällde tolerans, optimism och öppenhet. Skolorna uppmuntrade till öppenhet, samexistens och enskilt tänkande. Kulturen med fanatism, extremism, hat, död, exkludering och rädsla för vetenskap samt medborgerlig utveckling hade fortfarande inte infiltrerat utbildningsystemet. Saudiska kvinnor hade starka och självsäkra personligheter, fria från oresonabla restriktioner i klädsel och uppförande. Men spridningen av extremism ledde till att deras status föll och försvann i det saudiska samhället, precis som den kreativa konsten som också fick restriktioner.”
 
Sedermera förbjöds filmer, konst och kvinnliga sångerskor fick inte synas i TV. Den religiösa polisens makt växte under hela 1980- och 1990-talet.
 
Den avlidna kungen King Abdullah var en av de mest oroade över sedlighetspolisens växande makt  och hans farhågor visade sig vara korrekt när det år 2002 började brinna i en flickskola i Makkah och delar av den religiösa polisen ska ha vägrat att rädda flickor eftersom de inte bar abayas. Resultatet blev 15 döda skolflickor och en internationell skandal i kombination med en mycket frustrerad kung. Eftersom kung Abdullah bara var kronprins på den tiden så kunde han inte göra så mycket åt situationen förutom att driva på reformeringen av sedlighetspolisen. När Abdullah tre år senare blev kung så försökte han byta ut chefen för den religiösa polisen mot en mer moderat person, men tack vara årtionden av byråkrati samt omgiven av trångsynta män så kom inte hans moderata idéer någonstans och problemen löstes inte.
 
Medlemmar av den religiösa polisen fortsatte således att trakassera såväl invånare som besökare till den grad att vissa dog i bilolyckor. De ska ha förstört musikinstrument, gjort räder i skönhetssalonger, rakat av människor deras hår, piskat människor, bränt böcker och fortsatt ha okontrollerad makt fram till ett oväntat beslut den 11 april 2016, när ett kungligt dekret tog ifrån sedlighetspolisen alla deras privilegier, förbjöd deras medlemmar att  förfölja, fråga ut, kräva legitimation, arrestera och kvarhålla någon som var misstänkt för ett brott. De måste istället rapportera tillbaka till polisen och eventuellt säkerhetsstyrkan om nödvändigt.
 
I och med att den religiösa polisens roll numera är att hålla sig i bakgrunden, närmar sig Saudiarabien det land man var före 1979 och dagens saudiska samhälle har återfått sina sociala värderingar, optimism och hopp för framtiden. Man kämpar aktivt mot den extremism som adopterats av Iran, Qatar och det Muslimska Brödraskapet. Saudiska kvinnor får numera gå in på idrottsarenor, få egna pass och även ledarskapspositioner.
 
Kanske något för Sverige att ta lärdom av istället för att gå i fällan och alliera sig med radikala islamister som förgiftar demokratin!
 
Nu vet jag att Saudiarabien inte är guds bästa barn och mordet på Khashoggi tillsammans med arrestering samt tortyr av otaliga kvinnorättskämpar sätter plumpar i protokollet, men de har åtminstone siktet inställt på något bra och allt det de åstadkommit bara det senaste året är värt att lyftas fram samtidigt som det påvisar vikten av att inte låta extremister sätta agendan.
 
saudi.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s