Övriga Europa går in i krisberedskap för att förbereda sig för nya flyktingströmmar – är Sverige redo för en ny anstormning när vi knappt kan ta hand om de som redan är här?

De senaste årens minskning av antalet migranter och flyktingar som sätter kursen mot Europa är över. Enbart i augusti kom det enligt FN:s högkommissionär för flyktingar 8.000 migranter och flyktingar till Grekland från Syrien, Afghanistan, Pakistan och flera afrikanska länder, vilket är det högsta antalet under de senaste tre åren. Den nya grekiska regeringschefen Kyriakos Mitsotakis har nu tillkännagett ett lagstiftningspaket som ska effektivisera behandlingen av asylansökningar och göra det lättare att utvisa avvisade asylsökande.
 
Mitsotakis anklagar Turkiet för att inte hålla sin del av avtalet med EU från 2016 som förpliktigar Turkiet att hindra flyktingar och migranter i Turkiet att ta sig ut från stränder och hamnar för att nå Grekland. Den turkiska presidenten Recep Erdogan hotar å sin sida med att han kommer att bryta avtalet om EU inte stödjer ett turkiskt krav om att etablera en så kallad säkerhetszon för flyktingar i norra Syrien med avsikt att hålla dem i Syrien. 3,6 miljoner syriska flyktingar befinner sig i Turkiet, där stora delar av befolkningen vänder sig mot deras närvaro i en situation där den ekonomiska krisen i landet ökar.
 
Även i Medelhavet ökar antalet gummibåtar med migranter och de spanska samt italienska myndigheterna konstaterar en stigning av antalet räddade skeppsbrutna migranter som av egen kraft klarar överfarten från Turkiet och Nordafrika till Europa.
 
Den nya italienska regeringschefen meddelade i torsdags att Italien har ingått ett avtal med flera europeiska länder om att fördela de 82 flytkingar och migranter på aktivistfartyget  Ocean Viking, som i över en vecka har seglat runt mellan Italien och Malta utan att finna en säker hamn. Igår gav den italienska regeringen Ocean Viking tillåtelse att angöra hamnen på ön Lampedusa. Även om den nya regeringen deklarerat att man inte ämnar driva samma linje som den förra inrikesministern Matteo Salvini, så är man ändå tydlig med att Italien kommer att fortsätta med en stram migrationspolitik och att landet under inga omständigheter accepterar att stå ensamma med Malta, Grekland och Spanien i hanteringen av migrantvågen. Det italienska folket är dock inte intresserade av en mjukare linje utan stödjer enligt opinionsundersökningar Salvinis förbud mot att migrantbåtar får lägga till i italienska hamnar.
 
Även den nya konservativa regeringen i Grekland konfronteras med negativ folkopinion över migranter och retoriken blir mer och mer konstant i takt med att fler flyktingar samt migranter seglar över det Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland.
 
Grekland huserar över 80.000 flyktingar och migranter samt ett okänt antal illegala. Situationen på ön Lesbos med det stora flyktinglägret Moria blir allt mer kritiskt och det kommer hela tiden nya migranter. Enbart i augusti kom det över 3.800 flyktingar och migranter till Lesbos och enligt FN befinner sig 11.000 personer i lägren som är anpassat för 3.000. Den senaste veckan har det dessutom varit regelbundna slagsmål mellan migranter, säkerhetspersonal och polis.
 
Regeringschefen Mitsotakis gav på en presskonferens den senaste veckan Turkiet skulden för den dramatiska ökningen av antalet flyktingar och migranter som söker sig till Grekland, där de turkiska myndigheterna till skillnad för bara några månader sedan numera är passiva medan människosmugglare organiserar resor till Grekland till ett pris av 700-1.000 EUR per person.
-”Det är omöjligt att den turkiska kustbevakningen inte registrerat upp mot 500 personer. Våran kustbevakning informerar turkarna och det säger något om våra grannars hållning när de inte svarar.”
 
Att den grekiska regeringen överväger att skicka tillbaka avvisade asylsökande till Turkiet riskerar att göra Erdogan på ytterligare dåligt humör.
 
Hotet från Erdogan om att bryta avtalet fick i onsdags den tyska förbundskanslern Angela Merkel att kontakt den turkiska presidenten, men det finns ingen information om telefonsamtalets innehåll.
 
Under tiden ska den grekiska regeringen klara krisen på Lesbos och transporten av migranter över till fastlandet är nu i full gång trots att den riskerar att skapa nya problem. Både de grekiska myndigheterna och regeringarna i flera EU-länder med Tyskland i spetsen fruktar nu att migranterna lämnar lägren på det grekiska fastlandet för att bege sig vidare mot Tyskland. Detta håller redan på att ske och bara i augusti stoppade gränsvakter 7.000 migranter som var på väg från Grekland in i norra Makedonien och därifrån via den så kallade Balkanrutten till Österrike och Tyskland.
 
Vi har alltså en ny flyktingkris att se fram mot om inget oväntat händer under den närmaste tiden och frågan är hur Sverige är rustat för det scenariot när vi inte ens kan ta hand om de som redan befinner sig i landet och än mindre upprätthålla varken medborgarnas trygghet eller rikets säkerhet!
 
Har den svenska regeringen krisberedskap när man inte ens kan göra konsekvensanalyser?
 
#onlyinsweden
 
LESBOS.jpg

2 reaktioner till “Övriga Europa går in i krisberedskap för att förbereda sig för nya flyktingströmmar – är Sverige redo för en ny anstormning när vi knappt kan ta hand om de som redan är här?

 1. Sverige har många flyktingar som dyker upp varje dag. Såg ett tjugotal afrikaner framför Willis.
  Kan vem som helst söka asyl. För ekonomiska migranter som är flest får ju stanna.
  Undrar om Trump skulle komma och söka asyl om vi skulle tvingas försörja honom i tio år.

  Undrar om inte Sverige tar emot de illigal migraterna som kommit med båt sista tiden. För det är helt tyst från politikerna om det och media håller tyst. Säker på order av regeringen. Annars förlorar väl de jobbet.

  I mitt bostadsområde fanns det en flykting/invandrare per klass för 20 år senare nu är de 80 procent eller mer.
  Staden har ökat med 37 000 människor det är nu 35 procent av staden nyanlända.
  Servicen är urusel till svenskar men hur mycket pengar som helst går till flyktingar och mer satsas det. Men på allt annat och alla andra skärs det ner med yxan.
  Det byggs skolor, fritids och jobb skapas till låtsas jobb för våra skattepengar.

  En skola som byggdes för tre år sedan skall nu rivas för den är så förstörd av flyktingarna som var elever och anställd. Enligt städerskorna satt de vuxna och lät eleverna göra vad som helst. fyllde toaletter med toapapper så det blev stopp eller tände på.
  Den nya skolan som ska byggas på samma plats kommer att kosta 111 miljoner. Tänk vad våra pensionärer kunde fått ett drägligare liv för pengarna och uppskattat dem mer.
  Varför straffas inte de flyktingar som förstör och utnyttjar samhället massa onödiga pengar. Och inte blir de kallade för något fullt. Som alla som ser problemet direkt stämplad till.

  Är Sverige beredda på ny flykting kris. Ja .för politikerna har plundrat alla andra.
  Sanningen är att 90 procent av de så kallade flyktingar inte kan söka asyl i Sverige för de har åkt igenom flera EU länder och skulle söka där.

  Så om politikerna skött sitt jobb skulle alla anvisas och skickas tillbaka istället för att vi får betala för illigal flyktingar. Och till råga på det så kräver EU högre avgift av oss och att vi tar emot fler flyktingar.

  Anledningen till att de gör det är för vi har inga politiker som står uppför Sverige. Svenska politiker för illigal och kriminella människors talan inte Svenska folkets.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s