Slöjförbud i skolan kan bidraga till bättre integration och hjälpa familjer att våga gå emot mossiga traditioner

På vägen till lunchhaket passerade jag tre unga tonårstjejer där två av dem bar slöja – den ena ordentligt knuten och den andra absolut ”haram” där hon visade håret både framtill och bak. Det såg mest ut som om hon pliktskyldigast kastat den över delar av håret bara för sakens skull.

Det är rätta takter som vi vill se mer av – flickor som gör revolt och vill vara lika fria som sina väninnor!

Det slog mig då att trots att många säger att det skulle vara förödande för muslimska familjer om förbudet blev verklighet eftersom man skulle isolera flickorna i hemmet, så tror jag att det även kan gagna integrationen och anpassningen till ett liv med nya värderingar.

Vi har trots allt skolplikt i Sverige så flickorna kan inte hållas hemma hela tiden och jag är övertygad om att det finns många familjer som inte vill att deras döttrar ska skolas in i kvinnoförtryck redan från barnsben – kanske något man tänkt ändra på i det nya landet, men tack vare påtryckningar från omgivningen vågar man inte ta steget. I vissa områden som redan omvandlats till parallella samhällen är det heller inget ovanligt med shariapoliser.

Ett slöjförbud hade kunnat hjälpa dessa familjer att ta några stapplande steg på vägen och framförallt skulle det ge de unga flickorna lagliga skäl att kräva sin rätt till ett liv i frihet.

Således finns det mycket gott som kan komma ur ett slöjförbud i skolan, men än så länge saknas såväl mod som politisk enighet nationellt eftersom man inte sätter barnens rättigheter främst, utan viker sig för föräldrarnas behov av att hävda sin rätt till religionsfrihet.

Bara hitta ryggraden och gör det – hur svårt kan det vara?!

#justdoit
#förbjudslöjapåbarn

4 reaktioner till “Slöjförbud i skolan kan bidraga till bättre integration och hjälpa familjer att våga gå emot mossiga traditioner

 1. Jag vill dela med mig av en händelse idag som belyser hur olika grupperingar står mot varandra nu.

  Jag satt på en bänk nära biljettluckan på vår lokala tågstation. Bakom biljettluckan arbetade en somalisk man ≈ 35 år gammal.

  Ett gäng afrikanska tonårskillar trängde sig igenom biljettspärren utan att betala.
  Kontrollantens och mina ögon möttes. Han slog ut armarna för att visa att han är maktlös mot detta.

  Efter ett tag var hans arbetspass slut. Han kom fram till mig och sa: ”Nu är Sverige bara skit! När jag kom hit var det bra. Jag stiger upp kl 4 på morgonen och jobbar och betalar skatt. Min fru jobbar också. Vi vill inte betala för allt slödder som går och drar hela dagarna!”

  Jag är ledsen, sa jag.

  ”Jag är inte ledsen – jag är arg!” sa han upprört.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s