Polisens statistik visar antalet sprängdåd i Sverige ökar

Föga förvånande visar statistik från polisen att antalet sprängdåd i Sverige har ökat. Mellan januari och juli skedde 120 sprängningar, jämfört med 83 förra året. Totalt skedde 157 sprängningar över landet förra året. Det är heller inte särskilt förvånande att flest antal fall även i år sker i Region syd.

Petra Stenkula, utredningschef vid polisen i Region syd som arbetar mot grov organiserad brottslighet, konstaterar att ökningen av sprängdåd noterats inom regionen de senaste tre åren och att anledningarna kan vara flera. Vi har till exempel en ökad problematik med kriminalitet och utanförskap, där basinkomsterna inom organiserad brottslighet är narkotika, bedrägerier och penningtvätt. Skjutningar och det ökade antalet sprängningarna fungerar som påtryckningsmedel. Det kanske helt enkel är mindre jobbigt att placera ut en bomb än att mörda någon med skjutvapen.

Enligt polisens siffror minskar däremot antalet skjutningar, särskilt i Malmö.

Hittills har ingen i Malmöområdet dödats i ett sprängdåd, men totalt har åtta personer skadats mellan 2017 och 2019. Dåden är enligt polisen riktade mot enskilda och inte mot allmänheten, men problemet är att det alltid ger stor sprängverkan och det är därför farligt att befinna sig i närheten.

Köp av narkotika och vapen sker normalt från Balkan, Spanien och Nederländerna. Varifrån sprängämnena kommer är inte lika klart. Polisen misstänker att en och samma tillverkare har tillhandahållit bomber vid flera olika dåd i Skåne.

Enligt Petra Stenkula behövs stora åtgärder lokalt och nationellt för att minska på det dödliga våldet, såväl med skjutvapen som med sprängmedel. Hon efterfrågar ändrad lagstiftning – ökade möjligheter till dataavlyssning och kameraövervakning samt att kunna gå in i en lägenhet på tips om sprängmaterial trots att misstänkt person saknas. Men framför allt behövs förebyggande arbete eftersom det är viktigt med insatser från kommunerna och nationellt för att minska på utanförskapet.

Det låter som att Stefan Löfvén och Morgan Johansson har en del att göra framöver med en ändrad lagstiftning och ökade insatser som borde stå högt på agendan. Framförallt behöver man skaka fram pengar så att man kan tillsätta de resurser som behövs. Synd bara att majoriteten av våra skattepengar är öronmärkta till annat. Men det är så klart inte lätt att försöka vara en humanitär stormakt när man samtidigt måste tänka på medborgarnas trygghet – tur att de kan prioritera bort det minst viktiga!

Häromdagen skördade bilbränderna sitt första oskyldiga dödsoffer och det är väl bara en tidsfråga innan vi får civila dödsoffer i ett sprängdåd eller någon råkar hamna i skottlinjen vid en skjutning. Men det är tydligen sådant som man får ta i dagens Sverige!

https://www.dn.se/…/sveri…/antalet-sprangdad-i-sverige-okar/

#onlyinsweden

lkpg

3 reaktioner till “Polisens statistik visar antalet sprängdåd i Sverige ökar

  1. Trots att Morgan Johansson säger att staten alltid är starkare än de kriminella så ser man ju att de kriminella hela tiden flyttar fram sina positioner och man blir slugare och effektivare.Sprängdådet mot polisen i Linköping där polisen lurats att ta hand om en försåtsminerad moped väcker en viss motvillig beundran för de kriminellas list.Staten ÄR alltid starkare än de kriminella men styret av staten utmanas ständigt och någon gång kommer utmaningarna att resultera i ett maktövertagande.Jag bävar för den dagen Dödspatrullen eller Somalian Warriors eventuellt styr Sverige.Den dagen kommer,var så säker när en kriminell organisation vuxit sig så stark att man har resurser till att ta makten.

    Gillad av 1 person

  2. Från fem år och tidigare, pendlade antalet sprängdåd i landet mellan… ‘något och inget’, och så har det ‘alltid’ gjort. Det har liksom inte varit en ‘svensk’ grej!
    – ”Tog dem ‘kriget’ med sig? Och, vad ‘flydde’ de ifrån da’??”

    Är det inte väl värt att så våga fråga sig själv till och börja med: – ‘Flydde dem dåtid (islam) eller, sökte dem ‘framtid’ (välgång)?’

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s