Mönstren går igen – terrorister inspirerar varandra

År 2017 satt den 49-årige kustvaktslöjtnanten Christopher Hasson hemma i sitt hus utanför Washington och läste terroristen Anders Behring Breiviks manifest samtidigt som han hamstrade skjutvapen, ammunition och droger. Nu sitter han i förvar efter att FBI de senaste nio månaderna arresterat 90 personer som man misstänker inspirerats av tanken om vit överlägsenhet.

Efter masskjutningen i El Paso i helgen pekar mycket på att högerextremistiska terrorister inspirerar varandra.

21-åriga Patrick Crusius som sitter anhållen efter skottlossningen, är troligen författaren till ett 4-sidigt manifest med en plan för hur Amerika bör delas in efter etnicitet och en teori om att vita amerikaner är i färd med att bli ersatta av utlänningar, som bara låg ute i 19 minuter före det första nödsamtalet registrerades.

Flera av de högerextrema terroristerna publicerar manifest och flera har även inspirerats av likasinnade texter på internet.
Tore Bjørgo, professor vid C-rex, Senter for ekstremismeforskning vid Universitetet i Oslo, menar att det finns ett klart och tydligt mönster.
-”De härmar varandra i både språk och struktur. Både El Paso-angreppet i USA nu, attacken mot synagogan i Kalifornien i april och dådet i Christchurch på Nya Zeeland i mars har tydliga spår från andra. De sprider idéer och vi ser mönstret som går igen från andra manifest som ett eko av varandra. Det är också ett mönster att alla försöker legitimera sitt extrema våld med att knyta sig till en bredare allmän anti-migration och främlingsfientlig retorik. Så gott som alla högerextrema terrorister suger till sig inspiration från sociala medier och webbplatser. Denna typ av terrorister är inte så ensamma som många hävdar. Högerextrema terrorister är inte organiserade, men starkt inspirerade av extremistisk ideologi. Islamistiska extremister är däremot ofta ledda, men utför angreppet ensamma.”

Enligt en analys som gjorts av The New York Times, håller det på att växa fram en informell, internationell gemenskap av terrorister på nätet. En tredjedel av terroristerna har låtit sig inspireras av tidigare terrorister och vissa menar att Breivik räknas som en förebild i denna miljö.

J.M. Berger, forskare hos VOX-Pol, ett EU-initiativ som forskar om nätextremism, menar att Breivik har en vändpunkt eftersom han bevisade hur mycket en person kan utföra.

En kort tid efter Breiviks terrorangrepp skrev Frazier Glenn Miller på en webbplats för vit överlägsenhet att Breivik inspirerade unga ariska män till handling. Tre år senare dödade Miller tre personer på ett judiskt ålderdomshem.
Breivik var även en av inspirationskälla bakom angreppet i Christchurch på New Zealand.

Atle Mesøy, ledare i U-Turn, en organisation som jobbar mot politisk extremism, säger att det är mycket troligt att även El Paso-terroristen har läst Breiviks manifest.
-”Formen är densamma och beskriver varför de gör det de gör samt vad de vill uppnå. Båda menar att invandring kommer att ödelägga kulturen, men detta nya manifest är mer kortfattat och mindre fantasifullt än Breiviks.”

Många menar att det borde införas brev- och besöksförbud för Breivik, vars manifest fortsätter spridas. Han borde inte få lov att kommunicera med omvärlden samt sända brev till politiker och media.

Helt klart har internet skapat oändliga möjligheter för dessa extremister att inspireras och inhandla nödvändiga attribut för att kunna utföra terrordåd.

Högerextremister, vänsterextremister och religiösa extremister – för mig är det samma skräp som inte borde få existera. Tyvärr tror jag dock att det är ett svårstoppat problem som man inte kommer åt så enkelt och att censurera samt strypa yttrandefriheten som bland annat justitieminister Morgan Johansson går i bräschen för är inte rätt väg att gå.

Jag försvarar inte på något sätt dessa extremister, men jag vill påpeka att de politiker i såväl Sverige som internationellt som står på barrikaderna och orerar om rasism samt hatet som sprids som olja på vågorna, själva i grund och botten varit en bidragande faktor genom att föra en extremt oansvarig migrationspolitik samtidigt som man slagit dövörat till mot kritik, blundat för problemen som kommer i kölvattnet av deras naivitet samt inte lyssnat på folket. Självklart skapar man då en extrem polarisering i samhället och till slut brister det för vissa. Men att förvänta sig att våra styrande ska ta konsekvenserna av sitt handlande är för mycket begärt – det är mycket lättare att utnyttja situationen för att vinna politiska poäng och rida på en våg av godhet!

https://www.aftenposten.no/verden/i/ope2OK/Dette-fant-FBI-hjemme-hos-en-ivrig-leser-av-Anders-Behring-Breivik-Terrorister-inspirerer-hverandre_-mener-eksperter?fbclid=IwAR1B17YCGEx6L09hUz5YNqhUWhdlJ73MiSMXtl6KHRX2-2L6rjl7g78SFno

vapen

3 reaktioner till “Mönstren går igen – terrorister inspirerar varandra

  1. https://www.friatider.se/cnn-medger-till-slut-daytonskytten-verkar-ha-varit-v-nster

    ”Över ett dygn. Så lång tid tog för CNN att slutligen uppmärksamma uppgifterna om att massmördaren Connor Betts gav uttryck för vänsterextrema åsikter på Twitter och hyllade demokratiska presidentkandidater, rapporterar Breitbart.”
    ”Medierna i USA och andra västerländska länder har gjort en stor sak av att massmördaren i El Paso, 21-årige Patrick Crusius, var en Trumpanhängare. Man har dock varit betydligt mer sparsmakad med att uppmärksamma Connor Betts politiska åsikter.”

    Gilla

  2. Var mycket försiktiga när ni lyssnar på propagandafloden. Jag har inte läst alla dessa manifest, men jag läste det som Brenton Tarrant publicerade (Christchurch). Nyzeeländska censuren har förbjudit alla att inneha, sprida eller läsa manifestet under hot om 4 års fängelse. Ingen skall kunna debattera eller analysera det. Samtidigt har man gått ut och proklamerat att det var högerextremt och om vit makt. LÖGN. Det var ett typiskt vänsterextremt dokument med tydliga nazistiska idéer om nationalism och förbud mot rasblandning. Nazisterna var som bekant sprungna ur sovjetkommunismen och ett socialistiskt parti, väl passande kallat just ”Nationalsocialistiskt”. Som vanligt ljuger politikerna i syfte att styra åsikter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s