Burkaförbud borde hyllas som något bra istället för att motarbetas

Noterar irriterat två artiklar i österrikiska tidningen Kurier respektive holländska Dutch News som istället för att glädjas åt att kampen mot kvinnoförtrycket gör framsteg, indikerar att burkaförbudet är negativt och inte fyller någon funktion.

I Österrike har tydligen antalet muslimska turister i Zell am See minskat tack vare burkaförbudet – och? Det här handlar om symbolpolitik, att stå upp för kvinnors rättigheter och arbeta för jämlikhet mellan könen – det måste väl banne mig vara viktigare än att tjäna pengar på turistindustrin?!

I Nederländerna börjar burkaförbudet i landet att gälla från och med den 1 augusti, men nu har holländska kollektivtrafikföretag instruerat sina anställda att ignorera den nya lagen som förbjuder muslimska kvinnor som bär ansiktstäckande burka att gå ombord. Anledningen ska vara att polisen inte behandlar dessa ärenden som högprioriterade, vilket innebär att lagen inte kommer att fungera. Polisen ska ha sagt att de inte kommer att rycka ut till dylika incidenter på tåg, bussar och tunnelbana inom en halvtimme, vilket innebär att trafiken kommer att bli stående och servicen kan inte bli avbruten. Personalen har därför fått instruktioner om att inte stoppa kvinnor i burka och slöja eftersom det inte är de som har stiftat lagen. Förbudet inkluderar en bot på 150 EUR för de som bär ansiktstäckande huvudbonader på publika transporter, på sjukhus och i allmänna byggnader. Kritiker menar att förbudet kommer att göra det omöjligt för de cirka 150 kvinnorna som bär burka i Nederländerna att leva som vanlig och att förbudet är bortkastade pengar.

Självklart är det inte ett onödigt förbud – tanken borde vara att lagen ska agera förebyggande så att dessa 150 kvinnor som i dagsläget bär burka inte blir fler! Jag förstår heller inte problemet som transportföretagen belyser. Det är väl bara att säga stopp du får inte gå ombord eftersom du bryter mot burkaförbudet och sedan kan bussen eller tunnelbanan åka vidare utan denna passagerare, som får vänta på plats tillsammans med en anställd tills polisen kommer och kan utfärda boten. Visserligen behövs då extra personal, men det är väl bra med fler lediga jobb inom transportsektorn?!

Tråkigt att många inte förstår vikten av att införa dylika förbud och medverka till att det genomförs på korrekt sätt. Det främsta argumentet, förutom att det handlar om kvinnoförtryck, är att det faktiskt är en extrem säkerhetsrisk med dessa vandrande tält.

Jag väntar fortfarande på att debatten i Sverige ska gå in i nästa fas och börja trycka på våra styrande att börja stifta lagar om såväl burkaförbud som förbud mot slöja på barn. Det vore en skam om jag ska behöva vänta till döddagar!

https://kurier.at/…/burkaverbot-manche-touristen-…/400563065

https://www.dutchnews.nl/…/dutch-transport-firms-wont-enfo…/
#burkaförbudnu
#förbjudslöjapåbarn

burka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s