De kriminella gängen i Danmark respektive Sverige kostar samhället miljarder varje år och det är vi som betalar

Brottsförebyggande Rådet i Danmark skrev redan 2015 en vitbok om gängkriminalitet där man konstaterade att de kriminella gängen påverkar såväl de grundläggande kriminalitetsnivåerna i samhället som befolkningens trygghet. Tyvärr har det inte hänt mycket sedan dess förutom att medborgarna upplever att problemen med invandrargäng har ökat dramatiskt, precis som i Sverige. I rapporten konstaterar man att varje gängmedlem som varit medlem i över 15 år kostar samhället ca 20 miljoner DKK. Man fokuserar även mycket på exitinsatser som aktivt ska hjälpa gängmedlemmarna att få ett normalt liv, insatserna kan variera men några exempel är en annan bostad, ekonomiskt bidrag, terapi och missbruksbehandling.
 
Även i Sverige kostar kriminella gäng samhället ofattbara summor och i en artikel från förra året där man refererar till en svensk rapport utgiven av Skandia, där de två nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog försökt räkna på vad utanförskap och kriminalitet kostar för ett samhälle, konstaterar man att förebyggande insatser för 20 ungdomar i riskzonen kostar samhället 2 miljoner kronor och om de förebyggande åtgärderna uteblir samt personerna hamnar i utanförskap, kan prislappen istället sluta på 250 miljoner kronor.
 
Man konstaterar att en fungerande avhopparverksamhet inte bara skulle leda till att gator och torg blir tryggare samt antalet brottsoffer minskar, det skulle också generera en betydande samhällsekonomisk vinst. Men för att det ska bli verklighet krävs bättre samarbete mellan myndigheter och snabbare beslutsvägar samtidigt som kommunerna måste börja tänka mer långsiktigt.
 
Grundproblemet är i vanlig ordning resursbrist – kommissarie Mikael Hiljegren som är samordnare för avhopparverksamheten i Stockholm utvecklar sin syn på saken. 
”-Vi skulle behöva en grupp om fyra-fem poliser som arbetar heltid med de här frågorna och som har en budget på kanske 20 miljoner om året. Nu har vi fem miljoner, pengar som i regel är slut inom ett par månader.
 
För oss som tvingas stå för notan år ut och år in samtidigt som problemen bara ökar, är det inte särskilt roligt. Det är så mycket som behöver göras, men ingen som vill ta tag i problemen på riktigt – istället är allt fokus på politiskt käbbel som stjälper mer än det hjälper. Enligt min mening känns det som att polisen trampar vatten dagligen när de ska försöka hantera den växande problematiken med såväl kriminella invandrargäng som vanliga brottslingar, men när de inte får varken de ekonomiska eller fysiska resurser som krävs så blir resultatet därefter!
 
 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s