Jehovas vittnen höll massmöte på stadion medan avhoppade vittnen krävde att organisationen inte längre ska ha status som erkänt trossamfund – påminner om vikten att skapa ett sekulärt samhälle

Det är många som inte ser islams utbredning över kontinenten med blida ögon och att det bejakas av många europeiska ledare är tillika en nagel i ögat, men ibland glömmer vi att det även finns kristna rörelser vars religiösa dogmer är upprörande – till exempel Jehovas Vittnen.

Tidigare idag samlades upp mot 25.000 personer till en stor internationell sammankomst på Brøndby Stadion, arrangerad av den religiösa organisationen Jehovas Vittnen. På programmet stod bland annat gemensam sång, dop och föreläsning för de många gästerna – bland annat 7.000 Jehovas vittnen från utlandet.

På parkeringen utanför stadion hade dock en liten grupp avhoppade vittnen samlats för att protestera mot organisationen. De krävde bland annat att Jehovas Vittnen ska upphöra att vara en erkänd religiös gemenskap.

Genom åren har det skrivits en del i svensk media om Jehovas Vittnen och deras omilda behandling av före detta vittnen. Den duktiga journalisten och föreläsaren Galaxia Wallin har dessutom under hashtaggen #JagVittnar, tidigare i år skrivit om hur många kvinnor i organisationen utsatts för sexuella övergrepp samt hur tystnadskulturen dominerar hela organisationen.

Dansk TV 2 sände i februari flera historier om Jehovas Vittnen, där tidigare medlemmar berättade om övervakning inom organisationen och de stora personliga konsekvenser som de upplevde när de blev utstötta.

Enligt Jehovas Vittnens interna regler, som fastställts av huvudkontoret i New York, kan en medlem bli utstött om vederbörande bryter mot de religiösa riktlinjerna. I interna dokument framgår det att familjer och vänner inte bör ha kontakt med den utstötte och det är bland annat detta som protestanterna demonstrerade mot vid dagens sammankomst. De anser att utstötningen kan betecknas som psykiskt våld och att det därför inte råder religionsfrihet i Jehovas Vittnen – därför krävde demonstranterna att organisationen inte längre ska ha status som ett erkänt trossamfund.

En av demonstranterna var Jonas Gustavsson från Norge, som märkt av konsekvenserna sedan han hoppade av. Han har till exempel inte haft kontakt med sina föräldrar på flera år, men idag mötte han sin bror för första gången på tio år.
-”Han var mycket modig och även om han är ett Jehovas Vittne så gav han mig en kram, vilket han kan bli straffad för.”

Enligt Jehovas Vittnens regler får medlemmar heller inte ta emot blod i samband med operationer och det anser demonstranterna vara ett brott mot FN:s barnkonvention eftersom barnen inte kan få den hjälp de behöver.

Dessutom strider deras praxis mot konventionens artikel om barnens rätt till identitet, eftersom Vakttornssällskapet (organisationen bakom Jehovas Vittnen) är emot homosexualitet, så om barnet är homosexuell så måste den undertrycka den delen av sig själv.

Enligt mitt tycke bör all form av extremism utrotas oavsett vilken religion de tillhör och att vårt samhälle så öppenhjärtligt omfamnar samt bejakar religiösa organisationer istället för att sträva mot att bli mer sekulariserade är ytterst beklagligt.

Daniel Färm (S) uttryckte det hela bra i en artikel i Dagen tidigare i år och även jag vill se ett sekulärt samhälle!

https://www.dagen.se/nyheter/s-politiker-och-humanist-jag-vill-se-ett-sekulart-samhalle-1.1551520?fbclid=IwAR261KhlXma8EjZmY3qlTu9fXgukQDHBAvuf49XhSLejRskNsUy3g9479rU

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-07-20-afhoppere-demonstrerede-da-tusindvis-af-jehovas-vidner-samledes-i-danmark
JV

13 reaktioner till “Jehovas vittnen höll massmöte på stadion medan avhoppade vittnen krävde att organisationen inte längre ska ha status som erkänt trossamfund – påminner om vikten att skapa ett sekulärt samhälle

 1. Vill inte försvara Jehovas vittnen, men i jämförelse med Islam är de väldigt oförargerliga. Ingen skulle komma på ideen att ändra samhället därför att de kräver det. Inget parti skulle komma på ideen att lova dem representation i riksdag och nämnder om de fick deras röster, osv i all oändlighet. De som lämnar organisationen behöver inte vara rädda för att mördas, och uppenbarligen finns det de som inte vill vara med längre och lämnar. Vill man vara med så får man väl i viss mån skylla sig själv.

  Gilla

   1. Barn kan aldrig välja själv.Det finns många barn som maktlösa tvingas bevittna när föräldrar separerar och familjer splittras.

    Gilla

 2. Jag vill vända mig mot att kalla JV för kristet. Sekt är de dock. Angående Jesus som ju ändå är kristendomens urprungsperson, och vars största högtid är påsken, håller men pliktskyldigast en ”åminnelse” över kvällen före Långfredagen. Inga födelsedagar får firas, alltså inte heller Julen eller Pingsten. De är JHVH´s Vittnen och analyserar mest utifrån Gamla Testamentet när jordens undergång skall inträffa, vilket har förutsagts ett flertal gånger sedan sektens grundande. En tidigare medlem av den styrande kretsen inom sekten, Raymond Franz har efter att ha lämnat, skrivit en utmärkt och skrämmande bok om sektens ”högandliga” tillvaro: ”Samvetskris”. Och jo barnen som hamnar i sekten får ett jämmerligt liv, kan inte välja själva att ”gå med” inte heller att lämna utan att bli behandlade som paria, även av sin egen familj.

  Gillad av 1 person

  1. Jag hoppas att du inte menar att JV är en del av världens ondska,om inte,på vilket sätt är de en del av världens ondska?Jag föreslår att du besöker någon Rikets Sal någon gång för att bilda en egen uppfattning.JV hämtar sin kraft i sin tro och i den gemenskap som församlingen utgör.Det som du dessutom kommer är att människor från olika etniciteter,samhällsklasser osv kan samsas och samlas under en flagg.Det är fint det.Barnen som finns inom JV är de mest välartade och fina man kan träffa på.Hade samhället fungerat som en JV-församling vor det en fröjd att leva här i landet.Besök en Rikets Sal och kom tillbaka och diskutera.Tro inte på effektsökande och uppmärksamhetstörstande avhoppare.Bilda dig en egen uppfattning.
   ”världens ondska” så upprörande

   Gilla

   1. De allra flesta människor är en del av ondskan, även Jehovas Vittnen, men problemet för oss alla är att våra egon inte vill se vår egen ondska (dumhet).

    För att kunna se sin egen ondska (dumhet) så måste man göra som Jesus, d.v.s. meditera och be och ställa frågor i enskildhet och lyssna på svaren från det högre medvetandet som ligger på en högre nivå än egot. Jesus lockades i meditationen av detta korkade ego. Så är det med alla som mediterar, men man kan komma vidare, bort från denna dumhet.

    Får man svar som gynnar egot och egna maktambitioner, mobbning mot oliktänkande, likt Jehovas Vittnen, så är detta inte samma högre medvetande som Jesus kom i kontakt med, men en avart, sannolikt pådriven av egocentriska psykopater/dumhuvuden som kontrollerar rörelsen eller är offer för den.

    Att besöka en sådan sekts domäner är riskabelt för vem som helst givetvis. Då kan man utsättas för grupptryck som är välkänt att hjärnförsmutsa människor till allt möjligt vidrigt.

    ”Jehovas vittnen” är INTE vittnen till detta högre medvetande. Jesus är det och jag är det. För mig står detta utom allt rimligt tvivel och visst tvivlade jag länge på mina insikter.

    Tvivel är skepticism och absolut nödvändigt om man vill vara sann, men sekter uppmanar inte att tvivla, men att tro blint. Det var naturligtvis därför Jesus blev Roms och psykopatiska rabbiners fiende. Han trodde inte blint på religioner men lyssnade på det högre medvetandet. Det gjorde honom farlig för de som höll i makten och nyttig för det förtryckta folket, OM folket bara hade följt hans råd och hans exempel, men det gör de inte.

    De är korkade hycklare.

    Gilla

 3. När man delar in människor i grupper så blir ju felsteg väldigt synliga.Finns det belägg för att övergrepp mot kvinnor skulle vara vanligare inom JV än i övriga samhället? Jag är säker på att släkten Andersson har fler pedofiler eller vad det nu kan vara än JV.Självklart råder det inte religionsfrihet inom JV.

  Gilla

 4. Skillnaden mellan JV och Islamister är att den ena dödar nu och den andra väntar på Harmageddon är Gud kommer döda alla som inte gör som de säger. De är inte en fredlig grupp utan pratar hela tiden om sitt paradis. Det stämmer också att de är en sekt, man blir utstött och utesluten om man gör något fel.
  Sedan äter en stor del av medlemmarna ångestdämpande tabletter…

  Gilla

  1. De försöker att vara goda och bra människor i en svår omvärld och de är bara människor med fel och brister.Den sociala kontrollen i JV är bra för svaga själar och svaga är vi alla någon gång i livet.JV är ingen sekt.Du vet inte vad du pratar om.

   Gilla

 5. Utan att försvara JV så är väl ändå denna rörelse det minsta problemet i samhället.
  De springer inte runt och bränner bilar, rånar, stjäl, knivhugger, våldtar eller skjuter både till höger och vänster.
  De personer från JV som jag kommit i kontakt med har varit både trevliga och synnerligen skötsamma personer.
  Nej det är inte JV som hotar och skapar ett otryggare samhälle så folk knappt vågar gå ut.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s