Morgan Johansson har fel – nåd ska inte behöva motiveras

Vi är många som är upprörda över regeringens felaktiga beslut att vägra ge Iryna nåd och om bara några veckor utvisas både hon och dottern från Sverige.

Enligt juristen och tidigare statssekreteraren i Justitiedepartementet Krister Thelin, har dock Morgan Johansson fel: ”12 kap 9 § regeringsformen behandlar inte bara nåd i anledning av brottmål utan också möjligheten att efterge (rättsverkan) eller mildra ett annat liknande ingrepp som avser enskildas person eller egendom och som har beslutats av en myndighet”, vilket enligt Thelin innebär att regeringen stöder sig felaktigt på den gällande rätten.

Läs gärna hela ledaren av Smålandspostens skribent Fredrik Haage som helt riktigt konstaterar att regeringen låter det rätta bli det godas fiende.

Bedrövligt Sverige!
____________________________

”Det rätta får inte bli det godas fiende, heter det. Alla kanske inte har riktigt klart för sig vad som menas med det där. Men de bör i så fall sätta sig in i debatten kring den ukrainska kvinna jämte dotter som nyligen fått avslag på sin begäran att få uppehållstillstånd i Sverige och inte utvisas.

Kvinnan i fråga hade oturen att befinna sig på Drottninggatan i Stockholm 2017 då Rakhmat Akilov företog sin dödskörning. Hon miste ett ben.

Men hon var också en av de som trädde fram och vittnade i rättegången och således bidrog till att han fälldes.
En särskild omständighet är att terroristdådet utfördes av en person som befann sig illegalt i Sverige. Hon drabbades inte av någon trafikolycka eller liknande.

Den nu invalidiserade kvinnans relation till Sverige är alltså unik och liknar ingen annans. Det finns något i hennes olycksöde som har med skuld och erkännande att göra men som inte låter sig fångas i paragrafer eller ens kläs i ord.

Få med hjärtat på rätta stället skulle säga annat än att hon och hennes dotter bör få stanna i Sverige. Detta med hänvisning till värden som ligger bortom regelverken. Hon bör få nåd. Men regeringen vägrar. Justitieminister Morgan Johansson röjer sin egen kompetensnivå med formuleringen att det är ”ganska glasklart” att regeringen inte kan göra något åt fallet. Praxis finns och så vidare.

Men juristen och tidigare statssekreteraren i Justitiedepartementet Krister Thelin är tydlig med att Johansson har fel: ”12 kap 9 § regeringsformen behandlar inte bara nåd i anledning av brottmål utan också möjligheten att `..efterge (rättsverkan) eller mildra ett annat liknande ingrepp som avser enskildas person eller egendom och som har beslutats av en myndighet.”

Regeringen stöder sig (felaktigt, enligt Thelin) på den gällande rätten. Alltså vad som är rätt. Men det goda är något annat, något mer än det rätta.

Nåd är per definition något som går utöver rätt. Nåd är på ett sätt godtycklig, något som ges trots att mottagaren av nåden formellt borde lida sitt straff eller stå sitt kast. Ingen har rätt att kräva nåd utan den tas emot med tacksamhet. Annars vore det fråga om något annat.

Det är därför nåd inte skall behöva motiveras; den legitimeras av något högre än förnuftet. Faktiskt är nåden en mycket luthersk sak, den nordeuropeiska rationalismen till trots. Nåden är något genuint gott i en värld som utan den vore alltför kall och i djupaste mening omänsklig. Det är därför möjligheten till nåd existerar i lagen.

Att som Johansson resonera om praxis kring nåd skär sig därför illa. Inte minst som Stefan Löfven besökte kvinnan vid hennes sjukhussäng och försäkrade henne att han skulle göra sitt bästa för hennes väl och ve.

Men där for han med osanning. Regeringen låter det rätta bli det godas fiende.

Fredrik Haage”

Det rätta och det goda

20190718_184456.jpg

7 reaktioner till “Morgan Johansson har fel – nåd ska inte behöva motiveras

 1. En annan ledare i Norrköpings tidningar konstaterar att regeringens agerande är märkligt med tanke på hur många afghaner som fick stanna pga den snabbt ihopsnickrade gymnasielagen, men de påpekar även att när en asylsökande från Mali gömde flera personer under terrordådet mot Charlie Hebdo i Paris, så belönade den franska regeringen honom med ett franskt medborgarskap. I Sverige är vi dock inte lika civiliserade, utan när Iryna fullgjort sin uppgift att vittna mot Akilov så kastas hon sedermera ut i landet som skräp! 🤬👎😔

  Gillad av 1 person

  1. Det är ett djävla sätt av svenska staten som mer eller mindre direkt har berövat henne ett värdigt liv och där man dessutom har berövat henne möjlighet att försörja sig.Sverige har ett ansvar.
   En skam för ett sk civiliserat samhälle.Vad gör oppositionen som är lika medskyldig? Vad gör svenska kyrkan?Ingenting tycks det mer än att tiga och samtycka?Vad gör den annars så vältaliga Helle Klein eller advokatsamfundets ordförande Ramberg? Ingenting än så länge.

   Gillad av 2 personer

   1. Ja, kommunist organisationerna, som värnar om de mänskliga rättigheter tiger still, de vänsterblivna likt Klein & Co lika så.

    Ramberg hejar på syndarna för det skapa jobb i förbundet.

    Fi har bråda dagar! Man planerar ett lämmeltåg för alla feminister till Marocko, för att be om nåd för de tre troende muslimerna, som skar halsen av våra grannars barn….

    Världen är grym!!

    Gilla

 2. Som sagt har det inte varit något problem att stifta lagar för att släppa in 10,000 till 20,000 illegala afghaner, och dessutom hundratusentals illegala ekonomiska migranter som ljuger om åldern och bakgrund, men redan innan skolåldern fick man ju lära sig att ta ansvar, orsakar man en skada skall man stå för det och göra rättning. Det var ju Sverige som land som orsakade hennes skador genom att underlåta att låsa in Rakhmat Akilov vilket gjorde att han fick tillfället att utföra terrordådet. Alltså är Sverige ansvarig.

  Gillad av 1 person

 3. JM Morgan J har återigen avslöjat, att hans medfödda dvärgväxt inte enbart drabbat kroppslängden. Även viktiga organ, har visat sig vara obrukbara.

  Johansson borde ha ”tagits av banan”, redan som nyfödd…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s