Ät kött, drick mjölk, köp närproducerat – repeat

Mycket bra text av en av våra allt färre mjölkbönder här i landet. När ska byråkrater och politiker börja lyssna på de som vet vad de pratar om?

Vi vanliga dödliga kan iallafall dra vårt strå till stacken genom att dricka mjölk och äta kött samt viktigast av allt – köpa svenskt och närproducerat!

#stödsvenskabönder
#köpnärproducerat
______________________________

”Döm om min förvåning när Skolverket för en tid sedan gick ut med att de vill införa enbart vegetariskt på sina möten och konferenser. Jag lever som mjölkbonde i en del av landet där artrikedomen i våra hagmarker är lika rik som i regnskogen i Amazonas. Regnskogarna i Amazonas skövlas och hela världen oroas enormt över detta, så gör även jag.

I Sverige är det omvänt problem, här växer våra marker igen. Att då se hur vår gård kan bidra med att bevara stora delar av den artrikedom som finns här omkring i och på våra marker, gör så att jag känner mig som en riktigt fin planetskötare. Nu handlar inte bara artrikedomen om den som finns i naturbetena som våra kor vårdar under sin livscykel. Nej, det handlar om hela gårdens varierande odlingar just för att vi har kor, och kornas produktionsbeten runt ladugården.

Ni skulle vara med mig när jag går ned till ladugården tidiga mornar. I den fuktiga morgonluften känns det verkligen som att kliva rakt in i delar av en regnskog. Det är rådjur, rävar, harar, grävlingar, tranor, tofsvipor, svanar, doppingar (ja, vi har en våtmarksdamm för att bland annat gynna den biologiska mångfalden ännu mer). Det är magiskt, helt enkelt.

Sen har vi våra gräsmarker som vi tar vinterfoder från till våra kor. Gräsmarkerna gynnar den biologiska mångfalden i marken, den binder dessutom in massor av kol, vilket är positivt för klimatet. Gräset är en otroligt viktig gröda som vi, vad jag vet hittills i alla fall, inte kan äta.

Skolverket måste dock tro att vi kan det med tanke på deras absurda beslut om att bara servera vegetariskt på sina möten och konferenser, med argument som miljö och klimatvänlighet. Jag kan om möjligt förstå det om de har gått på den enkla bilden att kor är av ondo då de släpper ut metan. Men om de visste bättre så skulle de veta att våra kor binder in massor av kol under sin livstid, samt att de behövs för den biologiska mångfalden. De behövs för den svenska ”regnskogen”.

Skolverket är den myndighet som ska granska utbildningsmaterialet till skolor, det är Skolverket som ska utbilda skolans personal. Om våra barn som är vår framtid ska få detta budskap i skolan att vegetariskt är det mest hållbara så blir jag på allvar väldigt oroad. Oroad över att en svensk myndighet tar ett sådant populistiskt beslut som ej är faktagrundat.

Om de hade sagt att det var av ekonomiska kortsiktiga skäl, fine, det hade jag kunnat acceptera, OM det är hållbart producerade vegetabilier vill säga. Skolverket måste således ha en plan för hur de ska förvalta och vårda just min ”regnskog”. För om vi inte har kvar våra djur på vår gård skulle så himla många arter försvinna och det är av just DEN anledningen som jag tror att skolverket inte tänkt färdigt hela vägen.

I min bok står det i alla fall att vi har för få betesdjur i Sverige för att leva upp till rik biologisk mångfald. Rik biologisk mångfald är vårt immunförsvar mot extremväder och klimatförändringar.

Min ”regnskog” som vårdas av mina mjölkkor är en förutsättning för fortsatt liv. Mjölkkor blir till slut kött. Köttet bör ätas upp annars ingår det i ett matsvinn, matsvinn vet vi alla att det påverkar negativt på klimatet.

Jag har sagt det förr och säger det igen, vi mjölkbönder är inte dum i huvudet på nå vis, vi vill också bli så hållbara som möjligt. Vi bönder i Sverige har kommit otroligt långt i det tänket och sättet vi producerar. Men naturligtvis kan vi bli ännu bättre om förutsättningar ges. Men en förutsättning för det är att vi kan finnas kvar.

Hade Skolverket vetat det jag vet så hade de i stället sagt ”Vi ska kräva närproducerat på alla våra konferenser och möten”. Så snälla Skolverket tala om för mig: HUR tänkte ni för att bevara min otroligt viktiga ”regnskog”?

Av Anette Gustawson

Mjölkbonde, Billinge gård”

https://www.expressen.se/debatt/kottfria-trenden-hotar-mangfalden-i-mina-marker/

8 reaktioner till “Ät kött, drick mjölk, köp närproducerat – repeat

 1. Ja det finns många anledningar att välja svenkproducerade livsmedel,bla är de bland de renaste i världen.Kött och mjölk utan antibiotikarester och utan tillväxthormon.Vegetabiliska produkter med omätbara rester av bekämpningsmedel.Bönderna har inte direkt konkurrensfördelar för dessa renare livsmedel när utlandet kan producera billigare tack vare överanvändning av bla antibiotika i förebyggande syfte eller att man producerar vegetabilier i varmare länder som kräver mer bekämpningsmedel och där bestämmelser ofta är enbart rekommendationer.Kvalitet syns tyvärr sällan på livsmedel men prislappen gör det ochvtyvärr har svensken ofta inte råd med bra mat.
  #bortmedmomspålivsmedel
  #tvingaoffentligupphandlingattväljasvenskt

  Gillad av 2 personer

 2. När ska byråkrater och politiker börja lyssna på de som vet vad de pratar om? Förmodligen aldrig. Dom kunde ju få veta något som dom inte vill veta och inte passar PK doktrinerna.

  Gillad av 2 personer

 3. Gräsmarkerna gynnar den biologiska mångfalden i marken, den binder dessutom in massor av kol, vilket är positivt för klimatet.
  – … och där kom det politiska, kommersiella och icke vetenskapliga argumentet …

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s