Våldsamma protester bland etiopiska judar i Israel och anklagelser om rasism efter att ung man blev skjuten till döds av polis

Arga demonstranter drabbade under gårdagen samman med israelisk polis efter att en polis som inte var i tjänst sköt ihjäl en ung man av etiopiskt ursprung i söndags, vilket väckt ont blod med anklagelser om rasism.
 
Horder av etiopiska israeler slogs med polisen och blockerade motorvägar på minst 15 platser runt om i landet och brände bildäck, vilket resulterade i att tusentals bilister blev strandade i stora trafikstockningar, 47 poliser skadades samt 60 demonstranter  anhölls.
 
Solomon Tekla, 18 eller 19 år, begravdes igår, efter att ha blivit skjuten till döds i Kiryat Haim, en ort nära den norra hamnstaden Haifa. Hans död väckte ilska bland etiopiska judar i Israel, som säger att unga lever med ständig rädsla för att råka ut för polistrakasserier på grund av att de är svarta.
 
Polisen lät till en början demonstranterna hållas, men valde att bryta när antalet skadade poliser blev för många och protesterna alltmer våldsamma.
 
Premiärminister Benjamin Netanyahu beklagade Solomons död igår kväll i en video, där han även deklarerade att problemen  finns och ska lösas gemensamt samtidigt som han uppmanade demonstranterna att sluta blockera vägar.
 
Etiopiska judar har ständigt klagat på institutionaliserad rasism och det finns ungefär 140.000 etiopiska judar i Israel, varav mer än 50.000 är födda i landet.
 
Liknande demonstrationer genomfördes i Tel Aviv i januari efter att en ung etiopisk jude skjutids till döds av en polis som kände sig hotad när ynglingen sprang mot honom med en kniv.
 
I söndagens skjutning har polisen sagt i ett uttalande att den lediga konstapeln såg ett bråk mellan flera ungdomar och försökte avsluta det. Efter att konstapeln identifierat sig ska ungdomarna ha börjat kasta sten på honom och han avlossade ett skott mot Salomon efter att ha känt att hans liv var i fara. Men enligt de andra ynglingarna och förbipasserande personer ska polismannen inte ha attackerats. Polismannen ifråga har nu satts i husarrest och en internutredning har påbörjats.
 
Den döda mannens kusin, Amir Teka, sade i en radiointervju igår att det rör sig om ett renodlat mord.
 
israel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s