Nike drar tillbaka skor eftersom flaggan symboliserar ”vit överlägsenhet”

I samband med nationaldagen i USA den 4 juli hade Nike tillverkat en ny skoserie ”Air Max 1 Quick Strike Fourth of July” med den gamla versionen av den amerikanska flaggan på baksidan av skorna. Flaggan som användes i de förenta staterna från 1777 till 1795 har 13 vita stjärnor istället för 50 i den moderna versionen.

Skorna släpptes i butik igår, men nu har Nike beslutat sig för att dra tillbaka skon efter att NFL-stjärnan Colin Kaepernick ska ha klagat på att den gamla versionen av den amerikanska flaggan är stötande med anledning av dess kopplingar till vita nationalister.

Den 31-årige amerikanska fotbollsspelaren Kaepernick blev världskänd när han år 2016 vägrade stå upp under nationalsången i protest mot social orättvisa och rasojämlikhet.

Flaggans design, känd som Betsy Ross-flaggan, användes senare av det amerikanska nazistpartiet och ses av vissa som en symbol för vit överlägsenhet.

Beslutet har skapat debatt och flera konservativa politiker har kritiserat företaget för att ha dragit tillbaka skorna som skulle fira Amerikas självständighetsdag den 4 juli.

Doug Ducey, republikansk guvernör i Arizona, beslutade genast att dra in allt finansiellt stöd till Nikes planerade skofabrik nära Phoenix.
“Ord kan inte nog uttrycka min besvikelse över detta förfärliga beslut. Jag skäms för Nike!”

Ted Cruz, republikansk senator i Texas uttryckte att ”det är en bra sak att Nike enbart vill sälja träningsskor till människor som hatar den amerikanska flaggan”.

Skorna skulle ha kostat 140 USD och det är oklart om några skor har hunnit säljas.

Rasism, blackface, vit överlägsenhet, kränkningar mot profeten Muhammed… alltid är det något som är stötande för någon. Det är en sjuk värld vi lever i!

https://www.telegraph.co.uk/news/2019/07/02/nike-pulls-independence-day-themed-trainers-nfl-star-colin-kaepernick/

nike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s