Den vietnamesiska regeringen startar kampanj med fokus på sexuellt utnyttjade barn i hemmet och i skolan efter flera uppmärksammade fall – tystnadskulturen är ett stort problem

Efter flera uppmärksammade fall där elever utsatts för sexuella övergrepp av sina lärare, har nu den vietnamesiska regeringen startat en kampanj för att sätta ljus på ett nationellt problem som i åratal sopats under mattan på grund av den rådande stigmatiseringen.

Förra månaden skedde en incident som skapat rubriker när en tonårselev snubblade in till sin lektion på morgonen i en skola i Hanoi. När hon satt vid sin bänk började det rinna blod under hennes stol eftersom hon hade blivit sexuellt utnyttjad på morgonen. När hennes lärares svar var att hon skulle sitta på några servetter tills blödningen slutat, började den unga flickan att gråta. Händelsen rapporterades av skolans psykolog och är en reflektion av den kultur som består av ignorans, likgiltighet och stigmatisering som omger sexuellt utnyttjande av barn i landet som pågått i generationer enligt lärare, elever och hjälporganisationer.

Efter många uppseendeväckande händelser som involverar övergrepp mot elever som utförs av lärare, har regeringen lanserat flera initiativ för att slutligen sätta ljus på problemet. Initiativet har döpts till ”Stoppa fysiskt våld mot barn hemma och i skolan” samt innefattar bland annat att barn i första klass introduceras i hur man gör för att undvika sexuella övergrepp samt textböcker som lär barnen hur man hanterar ett övergrepp och vilka delar av kroppen som är privata.

Den unga flicka Thao berättar att hon var 13 år när hennes matematiklärare började misshandla henne och senare utnyttja henne sexuellt, vilket pågick i två år. Trots det har läraren aldrig ställts till svars för sina handlingar. När Thao berättade för sin mor om vad som hänt valde modern dock att inte rapportera det, eftersom de visste att polisen ändå inte skulle agera och modern inte ville att alla skulle döma dottern samt sprida rykten. Det tog Thao åratal att komma över händelserna.

Thaos upplevelse är dock inte unik, de flesta fallen med utnyttjade barn i Vietnam har de senaste åren skett i skolan där lärare våldtager unga flickor. Den vietnamesiska polisen registrerade förra året 1.547 fall av sexuellt utnyttjande av barn, men det anses bara vara toppen av ett isberg – antalet fall är mycket högre på grund av tystnadskulturen.

I Vietnam är lagen om sexuellt våld mot barn tvetydig, vilket gör domar svårt. Vissa former av sexuellt våld betraktas inte ens som ett brott – sexuellt övergrepp är fortfarande en administrativ överträdelse och den högsta bötesbeloppet är bara 13 USD.

Hjälporganisationer menar dock att mycket mer behöver göras än denna kampanj från regeringen, eftersom internetanvändandet ökar snabbt i Vietnam och riskerar att barn utnyttjas samt exploateras ytterligare.

Queenie är en annan flicka som inte velat berätta om att hon blivit utnyttjad av rädsla för att bli straffad. Som barn blev hon utnyttjad två gånger, först av en vän till familjen och sedan av sin kusins pojkvän.
-”Samhället saknar resurser för att åtgärda de här problemen. Alla är tysta – shame and pain.”

https://www.theguardian.com/world/2019/jun/19/shame-and-pain-vietnam-child-abuse

thao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s