15% av holländska barn leker aldrig utomhus – digitala spel den största orsaken

Enligt en ny undersökning  i Nederländerna leker 15% av barnen aldrig utomhus. 12.000 föräldrar har tillfrågats och resultatet visar att barn från det högsta sociala samhällsskiktet är de som leker utomhus allra minst – totalt 34% gör det aldrig. Som kontrast var det bara 6% av barnen med missgynnad bakgrund som enbart lekte inomhus.
 
Barn som aldrig leker utomhus riskerar att få sin utveckling påverkad – att leka utomhus är bra för hälsan, självförtroendet, den intellektuella utvecklingen samt sättet som barnen relaterar till andra barn.
 
I undersökningen frågade man även föräldrarna vad de ansåg vara den största orsaken till att barnen inte kunde leka utomhus och i 50% av fallen svarade man att barnen hellre spelade digitala spel inomhus. I en tredjedel av fallen menade föräldrarna att det inte fanns några andra barn att leka med och 15% angav trafiken som ett problem.
 
Tragiskt att föräldrar låter barnen sitta framför datorer, spelkonsoler och telefoner hela dagarna istället för att vara utomhus! Självklart är det enkelt för föräldrarna eftersom barnen sköter sig själva på det sättet, men gemene man borde förstå att det inte är bra för barnen i det långa loppet och att man måste begränsa deras spelande.
 
Min spontana känsla är att vi i Sverige är bättre på att se till att barnen leker utomhus, men det kanske är för att jag bor på landet. Skulle man göra en liknande undersökning på svensk mark så skulle det troligen visa liknande siffror tyvärr. Man skulle önska att föräldrar överlag insåg vikten av att begränsa barnens internettid!
 
nl

3 reaktioner till “15% av holländska barn leker aldrig utomhus – digitala spel den största orsaken

 1. Titta dig omkring i en stad och observera vilka det är som oftast rör sig utomhus.Vad gör den sk svensken mer än att sitta inomhus och glo och röka och dricka? och förbli fet och lat och inskränkt.Barnen gör väl som sina föräldrar antar jag.

  Gilla

 2. Det här stillasittande orörliga livet börjar spegla av sig i skolan
  vid vissa lektioner.

  Lärarna har märkt av skillnader på surfande ungdomar/barn och
  ungdomar/barn som lekt utelekar eller varit sysselsatta med riktiga
  lekar.
  Eleverna utmärker sig på ex.vis kemilektionerna där det ska
  laboreras, de har motoriksvårigheter.
  Även idrottslärarna har reagerat men det är väl ett gammal problem,
  ingen ork, tröttnar fort osv osv.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s