Regeringen lovar stort, men kan de leva upp till verkligheten?

Justitieminister Morgan Johansson åker snålskjuts på Liberalernas Juno Blom i en debattartikel som skulle kunna ha varit signerad Sara Mohammad och vill påvisa att regeringen nu ämnar ta krafttag mot tvångsgifte samt stoppa hedersförtrycket (för vilken gång i ordningen?).
 
Det låter så fint på pappret, men med facit i hand har man byggt luftslott kring ambitionerna att stoppa hedersförtrycket i årtionden utan att ens vara i närheten av att uppnå resultat – istället ökar såväl tvångsäktenskap som kvinnlig könsstympning.
 
Jag saknar dessutom en punkt i deras lista över åtgärder – nämligen tjänstemannaansvaret. Galaxia Wallins nyutkomna bok ”Fånge i hederns namn” visar hur personal på myndigheter och inom socialtjänsten ser mellan fingrarna istället för att agera trots att man är fullt medveten om barnens situation.
 
Här skulle regeringen kunna göra mycket mer genom att ge klara direktiv om vad som gäller och hur det ska hanteras – daltandet med vissa grupper måste upphöra!
 
Således är det nu upp till bevis för att de verkligen står på alla utsatta flickors sida och kommer ta kampen, men med tanke på hur många gånger jag sett dessa falska utspel och hört deras tomma löften så är förväntningarna väldigt lågt satta.
 
___________________________
 
”Snart är det skolavslutning och för de allra flesta barn och ungdomar i Sverige väntar ett efterlängtat sommarlov. Ett sommarlov ska vara en tid av frihet, bad och möjlighet att umgås med vänner. Men trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder är detta inte en verklighet för alla. Varje upprop inför höstterminen gapar bänkar tomma i svenska klassrum.
 
Alltför många flickor och kvinnor, men även pojkar, lever i ofrihet i vårt land. I hederns namn kontrolleras kläder, umgänge, sexualitet och utbildningsval.
 
De övervakas av familj och släkt och lever med rädsla för att föras ut ur landet för att giftas bort, könsstympas och våldtas. När de väl åkt är det svårt för Sverige att hjälpa dem.
 
Därför måste skolpersonal, socialtjänst och flickornas omgivning vara extra uppmärksamma i sommarlovstider och agera för att rädda dem från tvångsäktenskap. 
 
Ingen i Sverige ska tvingas gifta sig och barn ska över huvud taget inte ingå äktenskap. Många av de ärendena där barn och unga skickats utomlands för att giftas bort har varit kända av en eller flera myndigheter i ett tidigare skede. Här behöver svenska myndigheter och det svenska samhället bli starkare.
 
Arbetet mot hedersrelaterat våld har pågått under flera mandatperioder och under den förra tog regeringen flera viktiga steg. En tioårig nationell strategi togs fram för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck.
 
Genom ny lagstiftning förstärktes det straffrättsliga skyddet för hotade och förföljda personer och lagen ändrades för att alla barn, även de som kommer hit från utlandet, ska skyddas mot äktenskap. Men mer måste göras.
 
Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har i januariavtalet kommit överens om ett omfattande åtgärdspaket mot hedersrelaterade våld och förtryck. Vi ska:
 
*Skärpa straffen för brott med hedersmotiv
 
*Stärka skyddet mot avvisning för den som drabbas av hedersrelaterad brottslighet
 
*Förstärka arbetet mot heder i skolorna
 
*Öka möjligheterna att utan föräldrars samtycke ge insatser till unga vid misstanke om hedersbrott
 
*Stärka myndigheternas möjligheter att ingripa vid misstanke om att personer förs ut ur landet för att giftas bort mot sin vilja eller könsstympas
 
*Stoppa utbetalningar av offentliga medel till föreningar eller religiösa samfund som genomför barnvigslar eller sanktionerar annan hedersrelaterad brottslighet
 
*Skärpa reglerna för utvisning av icke-svenska medborgare som döms för hedersrelaterade brott och hatbrott
 
*Permanenta det nationella kompetensteamet mot hedersbrott.
 
Utredningen ”Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet” lämnades till regeringen i augusti 2018. Utredningen innehåller lagförslag om strängare straff för brott med hedersmotiv och ett eget barnäktenskapsbrott. Dessutom föreslås möjligheten att beslagta pass och utfärda utreseförbud för barn och unga som riskerar att giftas bort. Regeringen arbetar nu vidare med förslagen i utredningen.
 
Men arbetet med att skydda barn och unga sker också just nu, i våra kommuner. När sommaren står för dörren måste myndigheter, skolpersonal och kompisar ta sitt ansvar och agera vid misstanke om påtvingade äktenskapsresor.
 
Om vi agerar kan vi rädda en ung person och ge henne samma rätt som alla andra barn, ett sommarlov i frihet och en plats i skolan inför hösten.
 
Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister (S)
Juno Blom, riksdagsledamot (L)”
 
MJ

2 reaktioner till “Regeringen lovar stort, men kan de leva upp till verkligheten?

  1. Detta är lite OT, men ändå en termometer i landets rumpa!
    Försöker räkna antalet no-gozoner i dagens SdS, och får det till 58-60 områden runt om i Sverige.
    Och så tjafsas det om en öletikett som anses vara alltför inbjudande och därför förbjuds!
    Var finns logiken?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s