Kritik mot Miss Indien-tävlingen när samtliga finalister ser klonade ut

Domare i skönhetstävlingen Miss Indien har anklagats för att välja ”klonade” finalister efter att en bild av alla tävlande som visar en serie med identiskt ljushyade kvinnor blev viral.
 
Tidningen Times of India  publicerade en bild med porträttbilder av de 30 finalisterna och flera Twitteranvändare har sedan dess delat bilden och ifrågasatt de nästan identiska bilderna av kvinnorna, där vissa kritiserar domarna för att välja kvinnor med samma hår och samma hudfärg.
 
En användare från New Delhi postade bilden med texten: ”Miss Indien-finalisterna. De har alla samma hår och SAMMA HUDFÄRG, det skulle inte förvåna mig om de även har samma vikt och kroppsmått. Hur var det nu med att Indien ska vara ett land med mångfald?”
 
Andra frågade ”vad är det för fel på den här bilden?” och påpekade att finalisterna i Miss USA har mer mångfald (både Miss USA och Miss Teen USA vanns av svarta kvinnor).
 
Anshika Singh, som tävlade i Miss Indien förra året berättar att hon var en av delstatsfinalisterna, men att tjejen som vann var den som var mest ljushyad.
 
En annan användare delade en bild som föreställde förra årets finalister som hon beskrev som ”kloner”.
-”Min tweet från förra året visar att inget har förändrats. Vi kommer alla att bli kloner och se ut som fotokopior av varandra.”
 
En talesperson för skönhetstävlingen, Shamita Singha, menar att Times of India måste ha retuscherat bilderna eftersom finalisterna ser plastiga ut.
 
Det låter i mina öron som ett dåligt försök att släta över det faktum att det är ett europeiskt skönhetsideal som man eftersträvar. Att det finns en stor efterfrågan på blekmedel världen över är inget nytt och det är ett globalt problem att människor vill göra sin hud ljusare. Enligt en rapport från förra året förväntas den globala konsumtionen av produkter som bleker huden tredubblas till år 2024.
 
Tråkig utveckling och jag tycker det är bra att man lyfter frågan i Indien. Tänk så trist det skulle vara om alla hade samma hudfärg – självklart ska vi eftersträva att behålla mångfalden i världen. Man blir varken lyckligare eller rikare bara för att man ändrar sin hudton, utan det kommer alltid att vara insidan som räknas om man vill lyckas. Dock kommer det alltid finnas människor som tror att gräset är grönare på andra sidan och med stora ekonomiska intressen inblandade lär det bli svårt att stävja utvecklingen.
 
indien

3 reaktioner till “Kritik mot Miss Indien-tävlingen när samtliga finalister ser klonade ut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s