Inte konstigt att vissa struntar i att rösta när väljare med ”fel” åsikter negligeras

Snart är det bara två veckor kvar till EU-valet och jag är fortfarande tveksam till vem jag ska rösta på, vilket jag inte tror att jag är ensam om. Problemet som jag ser det är dock att vi som inte anses ha ”rätt” åsikter inte heller är särskilt intressanta som väljarbas och fokus ligger endast på att valla in den stora massan i respektive fålla. Att känna sig ignorerad medför också att man inte känner sig särskilt motiverad att gå och rösta. Nu kommer jag att göra det oavsett, men jag kan absout förstå varför många hellre kommer att välja sofflocket den 26 maj.

Om man kommit till insikt om att de åtta riksdagspartierna saknar såväl trovärdighet som intresse för att driva de frågor som man själv anser vara av vikt i ett EU-samarbete, så inser man rätt snart att man befinner sig ute i kylan och har man avvikande åsikter så är man inte lika viktig att få med i klubben.

Sverigedemokraterna har jag lagt redan lagt på hyllan av anledningar som jag förklarat i tidigare inlägg. Medborgerlig Samling har jag nu varit och nosat på i några dagar, men jag har inte fått svar på hur man ämnar driva migrationsfrågan eller hur man ställer sig till Salvinis allians om man skulle komma in i EU-parlamentet – då har jag ändå frågat både en av deras EU-kandidater och partiet i sig. Frågan blir således om de inte vill svara, eller om de saknar svar? Oavsett har jag redan tappat intresset.

Då återstår de tre kandidater som hängt med ett tag – Henrik Sundström (M), Soheila Fors (KD) och Alternativ för Sverige. Sundströms stjärna lyser fortfarande klart, men jag har inte lyckats skaka av mig oron över att partipiskan kommer vina över honom om han väl kommer in. Alternativ för Sverige har tagit över SD:s tidigare roll som det parti som vågar stå för sin åsikt och ifrågasätta det som är fel, men risken är fortfarande överhängande att de inte kommer in.

Det är dock fascinerande att de etablerade partierna inte ens försöker få med sig den väljargrupp som befinner sig ute i perifferin, man har väl stämplat oss som ”vildar” som man inte tycker det är värt besväret att befatta sig med.

Överlag tycker jag att svenska politiska företrädare är svaga på att försöka vinna folks röster om man inte tycker som dem. Det såg jag redan innan riksdagsvalet i september förra året när fotfolket var ute och försökte promota just sitt parti inför valet – när man förklarar att man inte gillar partiet ifråga samt förklarar varför, är det ingen som ens anstränger sig för att få en på bättre tankar utan istället blir man helt plötsligt ointressant i deras ögon och de drar sig undan. I min värld borde de försöka göra allt för att sälja in just sitt partis idéer och få över mig till sin sida, men så fungerar tydligen inte svensk politik där alla bara jamsar med och man undrar om de verkligen brinner för det man säger sig tro på?

I en perfekt värld skulle partierna behöva slåss om folkets röster och göra sitt yttersta för att vinna just min eller din röst, men så är inte fallet utan man kan lugnt luta sig tillbaka och förlita sig på att rösterna trillar in eftersom folk i grund och botten inte läser på alltför mycket om vad de olika partierna vill uträtta i EU utan röstar som man gör i nationella val – dessutom sväljer man snällt alla floskler om högerextremism som man försöker skrämmas med. Många röstar som sagt inte alls för att de tycker att allt som är utanför Sveriges gränser är ointressant.

Det finns dock några som får jobba stenhårt för att få röster och det är alla som inte handplockats av partiledningarna och glidit in på ett bananskal överst på listan utan att behöva anstränga sig nämnvärt, dessa kämpar förtjänar en eloge för sitt idoga arbete!

Jag får fortsätta att suga på karamellen…

#givemeasign

2 reaktioner till “Inte konstigt att vissa struntar i att rösta när väljare med ”fel” åsikter negligeras

  1. Du beskriver det nuvarande helt dysfunktionella politiska systemet. Partier försöker få dig att rösta på vad dom vill, dom är inte intresserade av vad du vill. Mycket bättre om vi kunde välja förtroendepersoner, som kunde avlägsnas om dom inte ville följa vad väljarna ville ha. Själv tror jag att alltfler struntar i att rösta för det gör ju ändå ingen skillnad. ”Demokrati” var ju avsett att göra att makthavarna skulle följa folkets vilja, men det har blivit mer av att folket skall följa makthavarna vilja. Kanske vi skulle ändra på systemet så att istället för att rösta in ett parti så röstar vi ut ett parti. Det parti som får mest röster åker ut och får parti-förbud på fem år. Kanske ännu bättre om det även gäller personer.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s