Efter 30 år av kvinnoförtryck går kvinnorna i Sudan ur askan i elden

Nyligen delade jag en bild på en av alla kvinnor som i flera månader med livet som insats protesterat på gatorna i Sudan mot den sittande regeringen och ställt krav på sina rättigheter. Folkets ilska mot den ekonomiska misären i landet gav resultat och regeringen föll den 11 april efter 30 års styre under president Omar al-Bashir. Under tiden har man haft en militärregering som ska ge över makten till medborgarna och igår deklarerade Sudans militära styre att man i allmänhet godtog de förslag som lagts fram av protestledare om strukturen för en tillfällig regering, men man vill ha islamisk sharialag och lokala normer för att styra lagstiftningen.
-”Vår åsikt är att islamsk sharialag och lokala normer samt traditioner i republiken Sudan ska vara norm för lagstiftning”.

För alla de kvinnor som protesterade var det just mot regeringens militanta islamistiska ideologi, vars huvudsyfte är att utestänga kvinnor från allmän plats och efter 30 år av kvinnoförtryck var det många som till slut fått nog.

Sudanesiska kvinnor lever med flera hot i sin tillvaro med allt från barnäktenskap till våld i hemmet samt våldtäkt. Enligt FN gifter sig en av tre kvinnor innan de fyllt 18 år, medan nio av tio kvinnor utsatts för kvinnlig könsstympning. Lagar för att skydda kvinnor och flickor lyser dock med sin frånvaro, där våldtäkt inom äktenskapet och barnäktenskap inte är straffbart i landet. Islamsk lag i Sudan tillåter män att gifta sig med flickor som kommit in i puberteten och även 10-åriga flickor kan giftas bort med tillstånd från en domare.

Nu verkar det dock som om Sudans kvinnor går ur askan i elden efter kravet på att islamsk sharialag samt lokala traditioner ska vara fortsatt norm i landet. Vilket nederlag för alla modiga och tappra kvinnor i alla åldrar som stått på barrikaderna i elva månader! Tragiskt, men eftersom allt inte är beslutat ännu så hyser jag ändå ett inre hopp om att det ska sluta på ett annat sätt, även om det ser väldigt mörkt ut.

https://english.alarabiya.net/…/Sudan-s-military-council-wa…

https://www.reuters.com/…/us-sudan-women-protests-idUSKCN1P…

sudan

 

 

2 reaktioner till “Efter 30 år av kvinnoförtryck går kvinnorna i Sudan ur askan i elden

  1. Vi behöver inte mer s.k. shairialag utan mindre och dessutom är det ingen lag i egentlig mening.
    Bara muslimska påhitt den där sharia för enligt min mening man kan inte blanda ihop religion med den juridiska lagliga lagstiftningen.

    Gillad av 1 person

  2. Samtidigt skall vi kanske inte glömma att religion har spelat en mycket stor roll i att forma svenska lagar och samhälle. Historiskt har vi även inkvisitionen, som kunde utmäta dödsstraff för kätteri. Luther kyrkan var statsreligion för inte så länge sedan, lektioner i kristendomskunskap var obligatoriska, och på 1800 talet var det tvingade att tillhöra den lutherska kyrkan om man ville bli tjänsteman. Ville man lämna svenska kyrkan var det ett krav att man övergick till en religion som kyrkan godkände. In på 50 talet tillhörde alla svenska kyrkan automatiskt, och man måste ”ansöka” om utträde, vilket senare PK har omskrivits till ”anmäla”. Kyrkolagen från 1686 uttryckte att alla medborgare i Sverige måste tillhöra ”den rena evangeliska läran. Staten kontrollerar även i Sverige vad en ”religion” är, så religionsfrihet i totalt hänseende har vi inte heller i Sverige. I muslimska länder står religionen ofta över politiken, som i Iran, och på andra ställen har religion och politisk makt varit samma sak, som i det forna Tibet. Religionen var ett verktyg för att utöva makt. Intressanta tider.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s