Unga vita sydafrikaner uppmanas sträcka ut en hand till den svarta befolkningen samtidigt som man sänder hotfulla budskap om att man ska dra in deras vita privilegium

Sydafrika går till val den 8 maj och i sitt tal inför tusentals supportrar i Johannesburg under gårdagen, varnade Julius Malema, partiledare för det sydafrikanska partiet Economic Freedom Fighters (EFF), vita människor som vägrar att dela land och andra produktionsvärden att EFF kommer att dra in deras vita privilegium om de kommer till makten.
-”Ni vita kommer inte längre att äta ensamma för vi kommer att sitta vid ert middagsbord och om ni förvägrar oss detta kommer vi att förstöra ert middagsbord. Ingen ska få äta förrän alla i Sydafrika äter från samma bord. Det är vad kampen handlar om. I annat fall kommer vi att dansa ”vosho” på det middagsbordet.”

Malema uttryckte efteråt att budskapet inte uppmanar till våld för EFF är inte ”den mest våldsamma” organisationen i Sydafrika, det är nämligen African National Congress. Melama menar att den unga generationen med vita människor ska sträcka ut en olivkvist till den svarta befolkningen och arbeta på att upphäva orättvisor från det förflutna, vilket deras föräldrar ”misslyckades med att förstå”.
-”EFF kämpar för jämställdhet. Vi kämpar inte mot den vita befolkningen utan mot deras privilegium och deras arrogans. Vi kämpar inte för att svarta människor ska förtrycka vita, utan vi kämpar för jämställdhet. Vi vill ha ekonomisk frihet även för vita människor, men vi har ett problem med äldre vita människor som inte vill ha jämställdhet. Unga vita människor måste hitta ett hem i EFF om de kämpar för jämställdhet.”

Även om Malema uttrycker att han inte uppmanar till våld utan bara använder metaforer, så är det ett hotfullt budskap som framkommer mellan raderna och med tanke på den grova brottsligheten som vita farmare och deras familjer utsätts för i landet så blir det än mer uppenbart. Mord, våldtäkter, misshandel, kidnappningar och vandalisering är vardag för många som jag skrivit om i ett annat inlägg – hur länge ska vita sydafrikaner skuldbeläggas för landets förflutna?

Oavsett vem som vinner valet så är befinner man sig i en alltför infekterad konflikt för att kunna ändra det i en handvändning och jag befarar att våldsamheterna bara kommer att eskalera de närmaste åren.

https://citizen.co.za/news/south-africa/politics/2126573/malema-warns-the-eff-will-end-white-privilege/

röd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s