SD sätter fingret på problemet med svenska kyrkan – kristna med avvikande politisk uppfattning är inte välkomna in i den kristna gemenskapen utanför politiken

Det var länge sedan jag läste något skarpt från Sverigedemokraterna, men i dagens replik i Aftonbladet angående kyrkan får de till det riktigt bra!
 
Jag är inte längre medlem av Svenska kyrkan och jag har aldrig ångrat att jag lämnade – tvärtom. Den vänsterliberala inriktningen ligger konstant som en våt filt över kyrkan och många av deras företrädare, så att få läsa den här texten känns bra för de sätter ord på det många känner. Utmärkt att man också poängterar att den S-märkta organisationen Tro och Solidaritet har kopplingar till Muslimska Brödraskapet. Den dagen kyrkan avpolitiseras kommer nog många som lämnat i vredesmod att återvända, men vägen dit framstår som ofantligt lång.
———————————————
 
”Anna Ardin och Ingalill Dahlgren-Nyberg från Socialdemokrater för tro och solidaritet slänger förvirrat osakliga anklagelser runt omkring sig när de kritiserar socialkonservativa partier för att värna om vår kristna historia, tro och tradition.
Att Socialdemokrater anser sig ha ensamrätt på kristna värderingar samtidigt som de anklagar andra för att politisera kyrkan klingar falskt, särskilt när deras egen trovärdighet i frågan är förbrukad.
 
Att debattörernas S-förening, Tro och solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen), haft tvivelaktiga samarbeten med organisationer som missaktar mycket av det som kristendomen står för är problematiskt av flera skäl. 1999 slöt de exempelvis ett samarbetsavtal med Sveriges Muslimska Råd (SMR) där det beslutades att S-föreningen skulle hjälpa SMR att få inflytande över svensk politik, genom bland annat kvotering av muslimska representanter på Socialdemokratiska vallistor.
Detta trots tydliga indikationer på att SMR hade flera ledande personer med tvivelaktiga ändamål och kopplingar till det islamistiska partiet, Muslimska Brödraskapet. Sådana samarbeten rimmar minst sagt dåligt med debattörernas kristna ideal om ”kärlek till sin nästa” och ”att stå upp för de utsatta”.
 
Ardin och Dahlgren-Nyberg är också bekymrade över den ökning av antalet svenskar som vill se ett samhälle där kristna värden prioriteras. Varför? Jo, denna grupp kallar inte sig själva för troende kristna.
 
Debattörerna är av åsikten att dessa människor inte bör räknas som kristna eftersom de förespråkar en mer ansvarsfull flyktingmottagning än de som identifierar sig som troende, på samma vis som debattörerna själva.
 
Menar debattörerna att kristna som har en annan politisk uppfattning än de själva inte är välkomna in i en kristen gemenskap bortom politiken? Det är så en del upplever det i dag och det är oacceptabelt. Nej, låt i stället kristna föreningen i riksdagen tjäna som föredöme, där vi lägger politiska meningsskiljaktigheter åt sidan och samlas kring det som enar i tron. Att förminska andra människors tolkning av kristna värderingar för att de inte passar in i den egna politiserade tron är ett elitistiskt och trångsynt resonemang som snarare splittrar än enar.
 
Ardin och Dahlgren-Nyberg anklagar också andra för att sprida misstro mot judar och muslimer – samtidigt som de själva uppviglar till konflikt och delar in kristna i bättre och sämre fack beroende på personlig tro.
Debattörerna misslyckas med att hålla två tankar i huvudet samtidigt vilket leder till schism i stället för saklig debatt. Vi beklagar det.
 
Politiseringen av kyrkan har pågått en längre tid och så länge som inflytandet dominerats av Socialdemokratiska dogmer har det varit relativt tyst från etablissemangets sida.
Vi anser inte att Svenska kyrkan bör användas som ett politiskt slagträ, den ska i stället värna om gudstjänst, undervisning, mission och diakoni, utifrån kristen tro och tradition.
Med det sagt kommer vi inte att sitta tysta när S-föreningar som Tro och solidaritet, nu försöker lägga monopol på kristendomen samtidigt som de ägnat decennier åt att nedmontera Svenska kyrkans kristna identitet.
 
Att ikläda Svenska kyrkan rollen som vänsterliberal åsiktsmegafon såsom debattörerna förfäktar är en bidragande orsak till varför antalet utträden slagit rekord de senaste åren.
Socialdemokraterna är också medskyldiga till att ha urholkat kyrkans folkliga förankring i det svenska samhället – vilket resulterat i att kyrkan förlorar såväl medlemmar som kapital i rasande fart.
 
Sverigedemokraterna förespråkar en kyrka som enar snarare än splittrar. Vi ser därför positivt på att ett ökat antal svenskar prioriterar ett samhälle byggt på kristna värderingar.
Västvärlden, Norden och Sverige är samhällen byggda på uppsättningen av dessa värden. Det är därför av största vikt att slå vakt om det kristna arv och de därtill knutna värderingar och den sociala tillit som byggt våra samhällen, oavsett om man förespråkar öppna gränser eller en ansvarsfull migrationspolitik.
 
Aron Emilsson, talesperson i trossamfundsfrågor och ledamot av kyrkostyrelsen (SD)
Julia Kronlid, vice partiordförande och ersättare i kyrkostyrelsen (SD)”
 
kyrkan

7 reaktioner till “SD sätter fingret på problemet med svenska kyrkan – kristna med avvikande politisk uppfattning är inte välkomna in i den kristna gemenskapen utanför politiken

 1. Kyrkan har alltid varit en kappvändare och alltid stått sida vid sida med förtryckande makter.Vi bör minnas hur kyrkorna i Europa under andra världskriget i tysthet accepterade hur miljoner judar brutalt mördades.Att ta den enkla och lilla människans parti har aldrig varit den nuvarande kyrkans starkaste gren.

  Gillad av 2 personer

 2. Jag skrev min uppsägning till Sv-Kyrkan då det stod en biskopinna i storkyrkan och dissade ett nyss invalt parti. Jag fänkte: Är hon inte klok. Det hade varit ett demokratiskt val. Och ärligt. då jag vistased mest i Tailand så hade jag ganska dimmig uppfattning om vad Sverigedemokraterna var. Men jag blev förbannad. Ty. kyrkan skall inte lägga sig i våra politiska val.
  Jag skrev direkt en uppsägning till Svenska kyrkan.
  Lade det åt sidan till påföljande dag, då jag ånyo läste igenom vav jag skrivitd därefter gick jag till posten här i Chonburi och postade det rekomenderat, för säkerhetens skull.

  Gillad av 1 person

 3. En utmärkt artikel som tar fasta på den svenska kyrkans politisering som blivit alltmer omfattande under de senaste åren efter SD:s intåg på den politiska scenen. Frågan är hur denna politiserade kyrka i socialdemokraternas namn fortsättningsvis ska kunna existera som en svensk folkkyrka?

  Gillad av 1 person

 4. Knepigt egentligen att sk kristna som är på högerkanten inte är välkomna, men muslimer på högerkanten är det absolut inga problem med.
  Där skar det sig med ”alla människors. .. ” på en gång, tycker jag.

  Gillad av 1 person

 5. Socialdemokraterna har under tio års tid haft ambitionen att utradera allt som är svenskt och svenska värderingar.
  Skolor har tvingats sluta ha avslutningar i kyrkan och luciatåg i kyrkan . För det passade inte våra flyktingar.
  Men om vi svenskar inte tycker att burka passar den svenska förskolelärare .så är vi rasister.
  Det är samma människor som är politiskt aktiva i kyrkan.
  Kyrkan borde utesluta dem.
  Det var bättre för. Jag har i lånat kyrkokörens ordnat luciatåg osv för att glädja gamla och sjuka människor.
  Gamlingarna bjöd på fika och vissa hade inte sätt ett lucia tåg på 20 . Många tårar av glädje kom. Det bör vara våra kyrkopolitiken jobb att glädja sina medmänniskor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s