Hundratals fall av sexuellt utnyttjade barn inom Jehovas Vittnen i Belgien och Holland – justitiedepartementet är inkopplat och man kan bara spekulera i motsvarande siffror för Sverige eftersom ingen gräver i det!

Tidigare den här veckan avslöjade den belgiska nyhetskanalen VRT hur utnyttjande av barn är vida utbrett inom Jehovas Vittnen, något som fått landets justitiedepartement att ta tag i frågan.
 
Pascal Martens, aktivist som bekämpar sexuellt utnyttjande av barn inom Jehovas Vittnen, menar att antalet offentliga anmälningar bara är toppen på ett isberg. Martens som hjälpt till med att starta upp hjälplinjen ”Reclaimed Lives” som fokuserar särskilt på Jehovas Vittnen som blivit utsatta för sexuella övergrepp, berättar att han konfronteras med berättelser om utnyttjade barn på daglig basis.
-”Det är alltid samma historia. Offren utesluts ur gemenskapen och organisationen tar aldrig fallen vidare till justitiedepartementet.”
 
Hur många offer det rör sig om är oklart. Det talas om tre anmälda fall i Belgien, medan Holland har 300 anmälningar. Det finns 25.000 Jehovas Vittnen i Belgien, i jämförelse med 29.000 i Nederländerna. Pascal Mertens hoppas att Belgiens siffror ska ligga lägre än Nederländernas, men han befarar att de ligger lika högt.
 
I videon framträdde tidigare Jehovas Vittnen och berättade om hur de blivit sexuellt utnyttjade och att det sopades under mattan av organisationen. Många ser Jehovas Vittnen som en sekt som lever efter sina egna regler.
 
De som är misstänkta för övergreppen kommer att ställas inför rätta. Namnen på förövarna sägs förvaras i ett blått kuvert i Jehovas Vittnes högkvarter i Kraainem, men det antas att informationen inte alltid överlämnas till domstolen. Allmänna åklagare inleder nu en undersökning och förra veckan bildade parlamentet en speciell kommitté.
 
Pascal Mertens har uppmanat Jehovas Vittnen att bryta tystnaden och ta saken till justitiedepartementet.
 
En enkel Google-sökning ger vid hand att detta inte är något lokalt problem i Belgien och Nederländerna, utan ett globalt problem inom organisationen. År 2014 anklagades till exempel Jehovas Vittnen i Finland för barnövergrepp, vilket även bekräftades av avhoppare och 2015 kom det fram att Jehovas Vittnen i Australien de senaste 60 åren undvikit att rapportera om mer än 1.000 fall av sexuella övergrepp till myndigheterna.
 
I Sverige verkar det dock inte vara lika omskrivet. Jag hittar en artikel från 2003, där en man som hoppat av berättar att han var fyra år när han första gången utsattes för sexuellt övergrepp och att det pågick i tio år utan att någon reagerade. När han berättade vad han hade utsatts för så fick han rådet att glömma, förlåta och söka tröst hos Jehova, Gud, medan pedofilen i fråga skyddades.
 
Något säger mig att det finns en hel del fall som aldrig anmäls även i Sverige och det är förfärligt hur man kan utnyttja oskyldiga barn på det här sättet utan att det uppmärksammas. Någon journalist borde helt klart gräva lite i det här och sätta press på den ljusskygga organisationen. Så länge det får pågå i skymundan kan det fortsätta utan problem och de utsatta barnen får varken hjälp eller stöd från vuxenvärlden, medan förövarna kan förgripa sig på nya offer!
 
abuse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s