Teaterpjäs på anrika Sorbonneuniversitetet fick ställas in efter anklagelser om Blackface

Ett utbrott av påstådd rasism har skett i Frankrike efter att studenter tvingat universitetet i Sorbonne att ställa in en föreställning av en grekisk tragedi, där skådespelarna skulle använda svarta masker, vilket ansågs vara likvärdigt med afrofobi, kolonialism och rasism.
 
Demonstrationen skedde vid det prestigefyllda universitetet i Paris och stoppade skådespelare från att komma in på teatern samt anklagade dem för att använda ”blackface” i föreställningen ”The Suppliants” av Aeschylus.
 
En bild på Sorbonnes websida som gjorde reklam för pjäsen, visade en av skådespelarna iförd mörk make-up (se bilden). Demonstranterna menade att skådespelarna hade gjort sig svarta i förra årets föreställning, som ingick i universitetets årliga teaterfestival med det antika Grekland som tema.
 
Företrädare för Sorbonne såväl som direktören för teatern, insisterade på att ingen av skådespelarna skulle ha ”blackface” det här året, utan man skulle använda masker enligt traditionen inom antik grekisk teater.
 
Båda sidor förblev polariserade och medan universitetet menade att allt baserade sig på ett missförstånd, insisterade anti-rasisterna att universitetet var delaktiga i ”kolonialismpropaganda”.
 
Ghyslain Vedeux, ordförande för ”Representative Council of France’s Black Associations (Cran)”, gjorde ett uttalande med titeln: “Blackface: colonial propaganda at the Sorbonne.” Han skrev bland annat att majoriteten av studenterna vägrar att förknippas med den här afrofobiska, rasistiska kolonialismpropagandan.
-”Blackface härstammar från kolonialtiden och slaveriet, ett brott mot mänskligheten, det utförs av vita personer som gör sig svarta.”
 
Pjäsens regissör Philippe Brunet, svarade genom att insistera på att teatern var en plats för förvandling, inte en fristad av identiteter.
 
Studenternas protester fördömdes snabbt av såväl  regeringen som universitetsledningen.
 
Sorbonne deklarerade att pjäsen berättade historien om greken Argives och Danaids – Danaus 50 döttrarna från Egypten och det skulle utföras strikt enligt antik teaterpraxis ”med skådespelare som hade vita masker och svarta masker som det gjordes vid den tiden”. Att med våld stoppa och förolämpa teatern är ”en mycket allvarlig och fullständigt orättfärdig attack på konstnärlig frihet”.
 
Sorbonne har meddelat att pjäsen kommer att spelas på ett annat datum längre fram.
 
Det är en väldigt sjuk värld vi lever i när teateruppsättningar anklagas för rasism och blackface! Bra av Sorbonne-universitetet att stå på sig och även av regeringen som fördömde agerandet.
 
Hade något likande hänt i Sverige så är jag övertygad om att hela etablissemanget hade ställt sig bakom protesterna och Amanda Lind hade kraftfullt fördömt denna vidriga ”rasism”, varpå teatern troligen hade fått slå igen för gott.
 
Hur mycket galenskap ska vi acceptera? Man ser blackface och rasism i allt numera – från små prydnadskatter, till skor, kläder, choklad och skådespelare på teatrar. Jag lever fortfarande på hoppet att någon ska sätta ned foten och säga att det är nog nu!
 
SORBONNE.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s