Kenya stänger ned stort flyktingläger och omplacerar 230.000 flyktingar

Enligt ett FN-dokument kommer Kenyas regering att stänga det stora flyktinglägret Dadaab i östra Kenya under de närmaste månaderna och enligt planen ska det vara helt stängt i slutet av augusti. Alla hjälporganisationer ska vara informerade, men regeringen håller låg profil. Enligt en medarbetare på UNHCR skickade den kenyanska regeringen i fredags ett meddelande som informerar om planerna att stänga lägret inom en sexmånadersperiod , där UNHCR ska vara behjälpliga med att flytta på flyktingarna i lägret. Det handlar om frivillig repatriering till hemländer, förflyttning till andra delar av Kenya och till tredjepartsländer.
 
Lägret som har funnits i tre decennier ansågs tidigare vara världens största flyktingläger, med en topp på 580.000 flyktingar. Det största flyktinglägret numera är dock Cox Bazaar-lägret i Bangladesh, som är hem till 600.000 rohingyer som har flytt från Myanmar. Dadaab huserar idag 230.000 personer, där majoriteten kommer från Somalia.
 
Varför den kenyanska regeringen väljer att stänga flyktinglägret framgår inte. Många somalier som flydde landet redan 1991 när inbördeskriget bröt ut, har bott i Dadaab så länge att de rotat sig och således inte vill återvända till Somalia.
 
Det verkar lite märkligt att skicka flyktingarna till tredjepartsländer istället för att behålla dem i närområdet – är det Europas kvotsystem man syftar på?
 
somalia

En reaktion till “Kenya stänger ned stort flyktingläger och omplacerar 230.000 flyktingar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s