5-månaders pojke i Italien dog efter att ha blivit omskuren i hemmet

I december skrev jag om hur ett 2-årigt tvillingpar förlorat väldigt mycket blod vid en omskärelse i hemmet i utkanten av Rom, där den ena pojken överlevde medan hans bror dog. Nu var det dags igen när en en 5-månaders pojke i den italienska staden Scandiano, i Reggio Emilia, dog i fredags efter att hans föräldrar utsatt honom för omskärelse i hemmet. Pojken flögs med helikopter till sjukhuset i Bologna, men hans liv gick inte att rädda.

Pojken, vars namn är okänt, har ursprung från Ghana och åklagarmyndigheten i den norra provinsen har nu öppnat en utredning om dråp.

Man uppskattar att ungefär 35% av alla omskärelser i Italien sker i hemmet. Omskärelse brukas inte av den katolska majoriteten i Italien.

För många föräldrar är sjukhuskostnaderna för höga, men läkare på vissa sjukhus i Italien vägrar också att utföra ingreppet om pojkarna är under 4 år.

Foad Aodi, grundare av organisationen utländska läkare i Italien (AMSI), har ansökt om att hälsomyndigheterna ska tillåta omskärelse till skäliga priser för att undvika att ingreppet utförs i hemmet som medför stor risker.

Yassine Lafram, ansvarig för Bolognas muslimska råd, fördömde utövandet av illegal omskärelse på barn och menar att hans död kunde ha undvikits.

Det här blir en prekär frågeställning – ska italienarna tvingas bejaka omskärelse av småbarn genom att tillmötesgå kraven för att undvika att barn dör när ingreppet utförs illegalt, eller ska de stå på sig och sända rätt signaler?

I Sverige har vi precis som på så många andra områden tillmötesgått alla krav från religiösa grupper och ingreppet utförs kostnadsfritt (dvs. på skattebetalarnas bekostnad) i de flesta landsting. Skåne är ett av få undantag, där föräldrarna själva numera får bekosta omskärelse som inte görs på medicinsk grund.

Fick jag bestämma så skulle Sverige förbjuda all form av omskärelse på omyndiga barn oavsett kön och religion, men jag tror att det är en utopi.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/baby-dies-circumcise-parents-family-italy-home-ghana-a8838926.html

ind.jpg

Annonser

En reaktion till “5-månaders pojke i Italien dog efter att ha blivit omskuren i hemmet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s