Hundratusentals barn skippar idag skolan världen över för att deltaga i klimatstrejker – tycka vad man vill, men barnen har åtminstone modet och viljan att förändra!

Två saker toppar världsnyheterna idag – moskéskjutningen i Nya Zeeland och klimatstrejken. Det sistnämnda handlar om en protest mot klimatet, där hundratusentals barn från hela världen idag går samman i en gemensam klimatstrejk. Närmare bestämt klimatstrejkar barn i 105 länder och 1.659 städer.

Man kan läsa om hur de unga inte längre äter kött och inte köper nya kläder, de har fått nog och förstått allvaret. Samtidigt matas vi dagligen med nya rubriker om klimathotet som i sin tur skapar ”klimatångest”, till exempel hur isarna smälter och djurarter riskerar att dö ut. Ett barn uttrycker ”jag kan inte gå till skolan – jag måste rädda planeten”.

Helt klart råder masshysteri kring klimatet och skrapar man lite på ytan så framkommer motstridiga uppgifter om klimatproblemen. Jag misstänker att man vill flytta fokus från andra problem genom att sätta allt ljus på klimatfrågan. Ikonen Greta Thunberg är nu på allas läppar världen över och har trots sin ringa ålder redan blivit utsedd till årets kvinna samt även nominerats till Nobels fredspris.

Ämnet är kontroversiellt och tycka vad man vill om Greta samt den hysteri som följer i hennes spår, men hon har de facto lyckats skapa en folkrörelse som fått ringar på vattnet över hela världen vilket är en prestation i sig. Sedan kan man så klart ifrågasätta om hon hade fått samma uppmärksamhet om hon inte varit barn till en kändis. Hade media brytt sig om att lyfta barnets kamp om ”Linda Andersson 16 år från Åmål” satt med en skylt och protesterade mot klimatet genom att vägra gå till skolan? Men det är en annan historia.

Min poäng är att barnen faktiskt visar engagemang och har kurage att stå upp för sin åsikt. Något som vi vuxna borde ta lärdom av, för när de kämpar på sitt sätt för att rädda sin framtid, så gör vi vuxna ingenting trots att vi ser svart på vitt vart landet är på väg! Även om alla låtsas leva i sina bubblor och inte bryr sig om annat än söta djurbilder, fredagsmys och Let’s dance, så vet alla innerst inne att vi har stora problem samt att våra barns framtid inte är särskilt ljus. Men till skillnad från barnen har vi inte ryggrad nog att våga sätta ned foten och säga att nu är det nog samt börja ställa krav på våra politiker som sägs företräda folket, istället blundar vi och jamsar fegt med i denna fars, medan vi dövar våra samveten på olika sätt.

Jag ger därför en eloge till de barn och unga som engagerar sig, men jag uppmanar inte till fortsatt skolk – på måndag bör ni vara tillbaka i skolbänkarna igen, för i realiteten kommer inte skolstrejker att hjälpa klimatet även om tanken är god.

Alla vuxna där ute borde dock ta lärdom och inspireras av de unga – alla borde våga säga ifrån och protestera, ut på gator och torg för att demonstrera, kanske bör arbetsstrejker organiseras för det är våra barns framtid det handlar om och våra makthavare har sedan länge slutat lyssna på den lilla människan. Klimatet är en viktig fråga, men det är inte det största hotet just nu!

klimat.jpg

Annonser

8 reaktioner till “Hundratusentals barn skippar idag skolan världen över för att deltaga i klimatstrejker – tycka vad man vill, men barnen har åtminstone modet och viljan att förändra!

 1. Detta för mig osökt in på häxprocesserna under 1600-talet. Då, liksom nu, var det barn som var sanningsvittnen…

  Maldiverna var ett tag det land som mest intensivt skriade efter bidrag för att klara havets stigning, som antogs göra landet obeboeligt inom överskådlig framtid. Dåvarande presidenten Mohamed Nasheed höll ett TV-sänt möte med sin regering på fem meters djup strax innan FN:s stora möte i Köpenhamn 2009.

  Nu ska det byggas en start- och landningsbana för flyg, den blir 3,4 km lång och 60 meter bred för att ha möjlighet att ta emot världens största passagerarplan, Airbus 380. 7 miljoner passagerare om året vill president Abdulla Yameen se. Finansieringen av detta projekt finansieras via lån på tillsammans US$ 800 miljoner, huvudsakligen från Kina, som också kommer att utföra det mesta av detta projekt. Även en hamn för bränsle och gods är projekterad.

  Uppenbarligen har även president Abdulla Yameen insett att ögruppen inte kommer att översvämmas, vilket även de kinesiska långivarna tycks ha förstått.

  Gilla

 2. Annika Burström, på Bolin Centre for Climate Research, anser att debatten är över sedan länge. Science is settled. Nå, varför fortsätter man då att ge stora ekonomiska forskningsanslag till klimatforskare om allt redan är klart? Finns väl ingen anledning att fortsätta ösa pengar på detta när de i stället kunde göra betydligt större nytta inom andra områden.

  Den 13-15 maj i år kan du närvara vid Bolincentrets klimatfestival. Då får du träffa deras klimatforskare och under lekfulla former lära dig mer om klimatförändringarna och vad du kan göra åt dem… Självklart har de även ordnat med aktiviteter. På aktivitetstorget kan du fingra på klimatanslutna aktiviteter, testa dina matvanors klimatutsläpp, försöka befria jorden från överskottet av växthusgaser och till och med få en tecknad serietidning om permafrost. Wow!

  Gilla

 3. Fram till andra halvan av 1800-talet styrdes klimatet av naturliga processer enligt FN:s klimatpanel IPCC. Samma panel anser vidare att det därefter inte kan ha varit naturliga processer som orsakat klimatuppvärmningen. Detta är ett mycket egendomligt påstående mot bakgrund av att jordens klimat förändrats mer under tidigare perioder från istider till den medeltida värmeperioden och lilla istiden. Påståendet kräver också kunskap om alla naturliga faktorer som inverkar på jordens temperatur, en kunskap som IPCC inte har. Exempelvis medger IPCC att det är dåligt känt hur molnbildningen påverkar den globala temperaturen.

  Klart är att sedan mitten av 1800-talet är uppvärmningen ca 1 grad, men det saknas kunskap om hur stor del av denna uppvärmning som beror på ökande växthusgaser och kunskapen är än mindre om hur stor del som beror på mänsklig påverkan. Sannolikt är det så att andra faktorer än koldioxid spelar en större roll och ytterst är det förstås solen som är vår primära energikälla och därmed huvudorsaken till det rådande klimatet.

  Finns det gedigna kunskaper om vad som styr klimatet? Svaret är att det inte finns en enda forskare eller forskargrupp i hela världen som säkert kan säga vad som styr klimatet. Däremot finns det gott om påverkansgrupper såsom, politiker, byråkrater och forskare som entydigt bestämt sig för att det är färdigdiskuterat och att allt handlar om koldioxid. Dock finns det även ett antal forskare som idogt fortsätter att forska och därmed försöka lära sig mer om hur klimatförändringar uppstår vilket förstås är positivt.

  Gilla

 4. Intressant inlägg idag på SVT Opinion.

  ”Klimatlarmet bygger på felaktiga modeller”
  ”Man bör starkt ifrågasätta klimatmodeller från IPCC som kraftigt överskattar uppvärmningen och därmed triggar våra politiker att fatta felaktiga beslut, och som dessutom skapar klimatångest hos stora delar av befolkningen”, skriver Lundqvist och Widding.

  https://www.svt.se/opinion/i-tider-av-klimatlarm-hall-fast-vid-vetenskapen?fbclid=IwAR0Jl8ti8-x5jKDwCD3Grd4XWT1gLztLah-FrDlWlkVuMSxnqW6Z2Tb2oKo

  Gilla

 5. Självklart är dessa aktioner bara ytterligare ett sätt för representaner för s.k. miljöorganisationer samt forskare att tillskansa sig ännu mer skattepengar, och makt över mänskligheten och samhället. Hysterin är verkligen oroväckande när sådan skrämselpropaganda tas för sanning.

  Gilla

 6. Det skulle naturligtvis vara intressant att veta hur många av dessa barn (med föräldrar) som är beredda att avstå från badresor, fritidsaktiviteter (uppvärmda idrottshallar), användandet av internet, whatsapp, snapchat, instagram, netflix….. Inte särskilt många är jag säker på.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s