Inte mycket har hänt på 50 år, men kvinnoförtrycket består!

Mycket sevärd video från 1966 där en brittisk reporter gör ett unikt reportage från Saudiarabiens första skola för flickor, Dar al-Hanan och filmar samt pratar med flickor utan slöja.

Eftersom det inte fanns så många skolor för flickor, godkände prinsessan Effat 1957 öppnandet av skolan för studerande flickor med en årlig avgift. Tidigare hade många familjer skickat sina barn utomlands för att utbilda sig, men i och med öppnandet av Dar al-Hanan-skolan var detta inte längre nödvändigt.

Så fort flickorna klivit innanför skolans område så tar de av sig slöjorna och den egyptiska rektorn säger att det är mer praktiskt för flickorna att inte ha på sig slöja i skolan. Rektorn menar också att det inte finns några män i skolan, så därför är det ingen fara för flickorna att gå utan slöja. Flickorna som intervjuas berättar att det är en sed som finns i deras land, men att de inte vill ha slöjan på sig. När skoldagen är slut måste de återigen täcka sig när de lämnar området och återinträder i ”männens värld”. Sorgligt! Men mest tragiskt av allt är så klart att det tyvärr inte blivit bättre för flickor och kvinnor i dessa länder samt att denna ”pest” även spritt sig till väst och till oss i Sverige – med regeringens goda minne!

Idag på internationella kvinnodagen verkar trenden vara att alla partier helt plötsligt ska stå upp mot kvinnoförtrycket och hedersvåldet, tror jag sett inlägga från de flesta partier idag – till och med MP och C. Hyckleriet vet inga gränser! Redan år 2001 pratade Fadime i riksdagen och det har ta mig sjutton inte hänt ett dugg sedan dess så att de nu kommer här och låtsas bry sig samt påstår att vi ska kämpa emot hederskulturen är så lågt så man vet inte vad man ska ta sig till. Skäms sjuklövern som stått passiva i alla år – ni har mycket på ert samvete!

#droptheveil

 

 

Annonser

2 reaktioner till “Inte mycket har hänt på 50 år, men kvinnoförtrycket består!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s