Egyptisk storimams kontroversiella uttalande om att Koranen misstolkats när det kommer till Polygami och att monogami är att föredraga, har skapat storm på sociala medier!

Storimamen på Egyptens Al-Azhar-institution, Sheikh Ahmed Al-Tayeb, har skapat debatt på sociala medier efter ett uttalande i sitt TV-program som sänds varje vecka samt på Twitter, om att polygami kan vara orättvis för kvinnor och barn.

Al-Tayeb, en ledande Sunni-forskare, uttryckte att praktiserandet av polygami uppkommit på grund av brist på förståelse av Koranen.
”De som säger att äktenskap måste vara polygamiska har fel. Vi måste läsa versen i sin helhet. Monogami är regeln och polygami är ett undantag. Islam kräver rättvisa villkor och om det inte finns rättvisa är det förbjudet att ha mer än en hustru.”

Imamen förespråkade även en bredare modernisering av sättet som man bemöter kvinnors problem.
”Kvinnor representerar halva samhället och om vi inte bryr oss om dem så är det som att gå på enbart en fot.”

Kommentarerna drog igång en livlig debatt på sociala medier och Al-Azhar-institutionen uppmanas nu klargöra att storimamen inte begär ett förbud mot polygami.

Heja storimamen – äntligen en sund röst! Det här tror jag är problemet i mångt och mycket med Koranen – religiösa extremister som feltolkar texten och uppviglar hela nationer till hat samt kvinnoförtryck.

Återstår att se hur långlivad Al-Tayeb blir som storimam… men jag hoppas så klart att fler religiösa ledare ska våga ta bladet från munnen – särskilt i Sverige! Det finns mycket att uträtta bara någon vågar ta första steget.

Nyckeln till att utrota radikal islam tror jag för övrigt är att det sker på deras eget initiativ så att muslimer som lever i Sverige kan få göra det på sina egna villkor istället för att vara styrda av bokstavstroende islamister.

Om till exempel Sveriges Muslimska Råd skulle gå ut och uppmana till att slöja på barn ska förbjudas enligt lag eller att det är oacceptabelt med såväl barnäktenskap som tvångsgifte oavsett ålder, är jag övertygad om att det äntligen skulle bli lite fart på de svenska politikerna! Jag befarar dock att viljan saknas.

http://www.arabnews.com/node/1460761/middle-east

imam.jpg

Annonser

En reaktion till “Egyptisk storimams kontroversiella uttalande om att Koranen misstolkats när det kommer till Polygami och att monogami är att föredraga, har skapat storm på sociala medier!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s