11-årig flicka i Argentina nekades abort efter våldtäkt – genomgick kejsarsnitt i tisdags!

En 11-årig flicka som blev gravid efter en våldtäkt tvingades fullfölja graviditeten efter att argentinska myndigheter vägrat henne abort, trots att hon hade rätt till det.

Myndigheterna ignorerade de upprepade önskemålen om en abort från såväl barnet, som barnets mor och flera argentinska kvinnorättsaktivister. Efter 23 veckors graviditet blev hon tvungen att göra ett kejsarsnitt i tisdags och barnet förväntas inte överleva.

Händelsen har kallats ”den värsta sortens grymhet mot ett barn”. Flickan var intagen på sjukhus efter två självmordsförsök och ska ha sagt till en av sjukhusets psykologer ”Jag vill att du tar bort det som den gamla mannen har placerat inuti mig”.

Flickan, den yngsta av tre systrar, blev gravid efter att ha blivit våldtagen av sin farmors 65-åriga partner.

Abort är illegalt i Argentina sedan 1921, men en lag tillåter abort vid våldtäkt eller när en kvinnas liv är i fara.

En läkare deklarerade i domstol att flickan löpte stor risk för sitt liv om graviditeten fortsatte, men hälsoministern insisterade på att flickan inte ville ha abort trots att så inte var fallet. Efter att ha skjutit på åtgärder till vecka 23, kom ett domslut om att det var upp till hälsomyndigheterna att besluta i ärendet, varför ett kejsarsnitt utfördes i tisdags.

Tucumáns ärkebiskop Carlos Sanchez uppmanade under gårdagen alla kristna att ”försvara allt mänskligt liv” och mottot att ”rädda bådas liv” upprepades på nytt i ett officiellt uttalande från Tucumáns regering.

Ett försök att legalisera abort förlorade med liten marginal i augusti förra året, när Argentinas senat röstade för att behålla lagstiftningen som straffar kvinnor som gör abort med upp till fyra års fängelse.

Lagen har dock inte stoppat aborterna i landet och man uppskattar att en abort utförs var 90:e sekund i Argentina. 450.000 osäkra illegala aborter utförs varje år.

Bedrövligt att behöva läsa om detta år 2019 – sorgligt att vissa länder inte kommit längre än så!

https://www.theguardian.com/global-development/2019/feb/28/girl-11-gives-birth-to-rapists-child-after-argentina-refuses-abortion

111.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s