EU:s planer på att stävja migrationen till Europa genom att inrätta plattformar i Afrika så att människor kan söka asyl på afrikansk mark ogillas av Afrikanska Unionen som försöker stoppa planerna!

Enligt läckta uppgifter till The Guardian försöker den Afrikanska Unionen, som består av 55 medlemsländer som för närvarande leds av Egypten, stoppa EU:s senaste planer på att stävja migrationen till Europa genom att hävda att det bryter mot internationell lag att etablera förvaringscenter på afrikansk mark, eftersom det skulle inskränka de kvarhållna personernas rättigheter. Unionen avråder nu alla kustnära länder från att samarbeta med Bryssel kring denna plan.
EU planerar för ”regionala avstigningsplattformar” som tillåter migranter som hittats på europeiskt vatten att få sin asylansökan bearbetad på afrikansk mark.
Bryssel har redan nu liknande arrangemang med Libyen, där det finns 800.000 migranter – varav 20.000 av dem hålls i förvaringscenter. Libyska myndigheter har anklagats för att bryta mot mänskliga rättigheter och enligt en ny rapport från FN tvingas migranterna genomlida förfärliga förhållanden.
Vissa norra länder, inklusive Marocko, har redan avböjt EU:s förslag om nya plattformar, men det finns oro inom Unionen att andra medlemmar ska övertalas tack vare utvecklingsfonderna.
Italiens inrikesminister Matteo Salvini har krävt att centren ska ligga runt Sahel-regionen i Niger, Chad, Mali och Sudan.
Ett inledande toppmöte mellan EU och Arabiska förbundet hålls idag och imorgon i Sharm el-Sheikh i Egypten, där migrationsfrågan förväntas diskuteras.
En talesperson för Afrikanska Unionen uttrycker oro.
-”När EU vill ha något får de oftast det. Afrikanska länder är oroade över att den här planen kommer att medföra etablerandet av en modern slavmarknad, där de ”bästa” afrikanerna släpps in i Europa och resten kastas tillbaka och det är inte långt från sanningen. Känslorna inför detta är väldigt råa och det känns som att det här mötet handlar om att EU försöker bearbeta vissa länder att samarbeta – vissa länder kommer alltid att titta på pengarna.”
EU-företrädare säger å sin sida att syftet med mötet är att uppnå enighet
Fortsättning följer, men frågan är om man någonsin kan komma överens så att alla inblandade parter blir nöjda? Man har arbetat med migrationsfrågan i EU hur länge som helst utan att komma till något avslut och nu spretar åsikterna mer än någonsin. Det mest troliga torde vara att man inte landar i något beslut förrän efter EU-valet.
AFRIKA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s