Saudiarabiens kronprins är på Asienturné och Kina är den sista anhalten – två mäktiga länder i allians bör inte negligeras!

Medan vi i Europa har all fokus på IS-återvändare och klimatet, så händer det saker på andra sidan jordklotet.

Förra året var den saudiarabiska kronprinsen Mohammed Bin Salman (MBS) ute på en turné i Europa med syfte att förutom att ingå gulddraperade handelsavtal, även sälja in Saudiarabien som ett land som lättar på restriktionerna för de förtryckta kvinnorna. Hela spektaklet var en framgång för kungadömet eftersom de europeiska ledarna valde att bortse från landets blodiga inblandning i Jemen-kriget och det senare mordet på Khashoggi har inte skakat kungadömet nämnvärt, förutom lite fördömanden – tänk vilka underverk några nollor på en check kan göra!

Nu är MBS ute på en ny tripp – en Asienturné och efter att ha besökt först Pakistan, där han bemöttes som en halvgud och därefter Indien, så är han nu på plats i Kina som anses vara Saudiarabiens största och viktigaste handelspartner. Gårdagens möte i Beijing var mycket fruktsamt för båda parter och man anser att en ny era vad gäller förhållandet mellan de båda länderna har inletts. Idag ska han träffa landets president.

Jag känner en viss oro över det faktum att två så mäktiga nationer har ett nära samarbete eftersom båda är sluga och inte drar sig för något för att få sin vilja igenom.

Europa är beroende av ett bra samarbete med Afrika baserat på att man ska hjälpa till med uppbyggnaden av kontinenten, så att människor inte hellre väljer att ”fly” till Europa för att få en bättre levnadsstandard. Dock har EU:s ledare svårt att komma till skott med en gemensam strategi och Kina är redan hästlängder före EU och har sedan länge många pågående projekt i flera afrikanska länder.

Man bör nog hålla ett vakande öga på de här två kraftfulla spelarna, som verkligen accelererar på många sätt just nu.

http://www.arabnews.com/node/1455651/saudi-arabia

arab

2 reaktioner till “Saudiarabiens kronprins är på Asienturné och Kina är den sista anhalten – två mäktiga länder i allians bör inte negligeras!

  1. Det här kan bli intressant. Kina har, precis som du säger, stora intressen i Afrika. Investeringar, handel och fördelaktiga lån är omfattande. De tömmer kontinenten på begärliga råvaror, använder afrikaner för de enkla skitjobben men har egen personal till de högre befattningarna. Se denna krönika från oktober-18: https://www.lt.se/artikel/ledare/gastkronika-kina-tar-over-afrika De köper även hamnar och infrastruktur i Sverige och många andra länder i världen. Äger man en hamn kan man skeppa in vad som helst. Googla på ”Kina köper hamnar”.

    Nu vill Saudi vara bundis med Kina men om den ene lurar den andre sätter jag mina pengar på Kina. De är trots allt en kultur som en gång styrdes av mandariner och det har de inte glömt.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s