Utländska IS-krigare känner sig utelämnade och spelar ångerfulla, men jag har svårt att känna sympati för tickande bomber som bidar sin tid!

Utländska IS-krigare känner sig utelämnade efter att ha dumpats av IS-gruppen och de vänder sig nu till regeringarna i sina hemländer för att få hjälp.

Mohammad Ali, en kanadensisk extremist som sitter anhållen i staden Hasakah i Syrien tillsammans med hundratals andra utländska extremister, beskriver i en intervju hur han för nio månader sedan blev tillfångatagen av USA-backade ”Syrian Democratic Forces” (SDF), när han försökte fly till norra Turkiet med sin kanadensiska fru och två barn.

Ali som gick med i IS 2014 säger att han blivit utredd av FBI, CIA och amerikanska säkerhetsmyndigheter, men att han aldrig fått besök av någon myndighetsperson från Kanada.
-”Varje gång jag kallas in till förhör så hoppas jag att det ska vara med någon från den kanadensiska regeringen, någon som kan klargöra min situation och ge mig lite hopp. Men hittills ingenting. Jag har ingen annanstans att vända mig. Hur kan de bara lämna mig här sittande i limbo?”

Den kurdiska administrationen i nordöstra Syien vill skicka tillbaka fångarna för rättegång, men regeringarna i deras ursprungsländer är ofta motvilliga.

Kanadas utrikesminister meddelar att de har öppnat en kommunikationskanal med kurdiska myndigheter, men att man inte ingått något avtal om repatriering.

Enligt organisationen ”Families Against Violent Extremism” (FAVE), känner man till 25 kanadensare som sitter fångna hos SDF.

Ali säger att han gick med i gruppen för att slåss mot president Bashar Assads regering. Han arbetade först med IS lukrativa oljedepartement i fyra månader på grund av sin tidigare erfarenhet som oljearbetare i Kanada. Under den tiden använde han ett Twitterkonto för att locka till sig andra att ansluta sig till extremistgruppen, men han var aldrig med i IS formella media-anordning.

Han tillbringade de följande tre åren som krigare och tränare, men påstår att han vägrade skjuta civila.
-”Det var inte därför jag åkte dit.”

I slutet av 2016 började Ali tvivla på sitt beslut att gå med i IS, eftersom extremisterna började förlora territorium och vända sig mot utlänningarna i gruppen – inklusive en holländsk vän till honom som blev avrättad av extremistgruppen.
”-Utlänningarna kände att de lämnades till sitt öde, de hade utnyttjats och missbrukats.”

Ali betalade en smugglare för att ta hans kanadensiska fru, som han mötte under IS-tiden i Syrien och deras två döttrar till Turkiet. Han säger att han planerat att kontakta den kanadensiska ambassaden i Ankara, men blev tillfångatagen av SDF innan han kunde korsa gränsen till Turkiet. Han har inte kunnat prata med sin fru och döttrar eller någon släkting i Kanada sedan han blev arresterad.
-”Allt jag tänker på är min fru och mina barn. Det jag är mest orolig över är att bli överlämnad till den syriska regimens styrkor. Jag är inställd på att avtjäna fängelsestraff hemma.”

Ali reflekterar också över vad som händer härnäst med extremistgruppen.
-”Nu försöker alla utlänningar ta sig hem, men många syrier och irakier smälter in bland befolkningen. De kommer ligga lågt ett tag och när det drar igång igen kommer de åter att resa sig. Man behöver inte vara ett geni för att räkna ut det. De har hålor i öknen, de har personer som infiltrerat befolkningen och agerar som civilpersoner – de bidar bara sin tid.”

Han må vara ångerfull, men jag har svårt att känna någon sympati för honom och alla andra utländska IS-krigare. Han tänker på sin fru och barn, men betänker han alla oskyldiga offer som IS slaktat och våldtagit – inklusive kvinnor och barn? Han bör avtjäna ett rejält straff precis som alla andra utlänningar som allierat sig med extremistgruppen och enklast för alla parter är givetvis att överlämna dem till de syriska styrkorna. Det finns inget fördelaktigt med att dalta med mördare! Det verkar dock som att de flesta länder tar hem sina ”medborgare”.

Det han säger i slutet är intressant och det om något, borde Sverige ta i beaktande när de öppnar stora famnen för återvändande jihadister. De är tickande bomber som bidar sin tid!

http://www.arabnews.com/node/1450201/middle-east

is

3 reaktioner till “Utländska IS-krigare känner sig utelämnade och spelar ångerfulla, men jag har svårt att känna sympati för tickande bomber som bidar sin tid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s