Modig rektor viker inte ned sig efter att föräldrar kritiserat hans privata Facebookinlägg!

Mackleanskolan i Skurup har en nytillsatt rektor, Mattias Liedholm, som i slutet av förra året skrev ett privat Facebookinlägg med länkar till journalisten Magda Gads artikelserie om kvinnors situation i Afghanistan.

”Är det någon som läst Magda Gads rapportering från Afghanistan som fortfarande tycker vi ska ta emot ensamkommande afghanska pojkar (män)? Lägg de pengarna på att stödja kvinnor på plats eller flyg hit de mest behövande kvinnorna.”

Detta föranledde att några av föräldrarna till elever på skolan riktade kritik mot rektorn, som man anser måste dela ”skolans värdegrund”.

En förälder som arbetar på en skola i en annan kommun pekar bland annat på att Mattias Liedholm är rektor på en skola där det för närvarande går elever som har afghansk bakgrund.
-”Det måste kännas fruktansvärt för dem, när den som har det yttersta pedagogiska ansvaret på skolan uttrycker sig så här. Han säger rakt ut att de ljuger om sin ålder. De har redan den tragiska bakgrund de har och så misstror man dem ytterligare. Givetvis har han yttrande- och åsiktsfrihet, men som rektor bör man dela skolans värdegrund om allas lika värde och ha förståelse för olika människor och kulturer. Annars anser jag inte att man är lämplig att ha den positionen.”

Liedholm är bosatt i Karlskrona, där han är politiskt aktiv i Moderaterna och han ser själv inga problem med det aktuella inlägget.
-”För det första är det här min privata Facebooksida där jag delar mina personliga och politiska reflektioner och åsikter. Jag har gett en retorisk kommentar till en artikel. Det har ingenting med min position som rektor att göra. Det är en privat åsikt. För att förstå vad jag menar måste man läsa artikelserien som jag länkar till. Den handlar om att de är män.
I Blekinge är jag politiker och privatperson. I Skurup är jag tjänsteman och då följer jag de politiska besluten som finns. Jag är ingen offentlig person i Skurup och det här är inget uttalande som jag har gjort som rektor.”

En rektor med ryggrad – mycket sällsynt i dagens läge! Bra att han står på sig och hoppas att hans ställningstagande inte får negativa effekter i hans fortsatta yrkesutövande.

http://ystad.lokaltidningen.se/nyheter/2019-02-01/-Nytillsatt-rektor-kritiseras-för-kontroversiellt-Facebookinlägg-4072579.html?fbclid=IwAR1ZwmIdkK3w3k8ppdAu2dDt7OI8Uee8ugX2pfUKo9i9wxTJXAifuzrhM7w#.XFyWfQN6Yzo.twitter

mattias Liedholm.jpeg.jpg

Annonser

4 reaktioner till “Modig rektor viker inte ned sig efter att föräldrar kritiserat hans privata Facebookinlägg!

  1. Tyvärr finns det alltför få människor i Sverige som vågar stå för sin åsikt. Det gäller speciellt anställda som är rädda att förlora sina jobb. När samhällets idioter sätter igång och skriker om allas lika värde så drar de flesta öronen åt sig även man nu skulle råka tycka att en IS krigare har mindre värde än deras offer som fått halsarna avskurna. Jag förstår inte hur denna idiotiska ramsa, som dessutom är en felöversättning av originalet, har kunnat få status av axiom i det lilla landet i norr. Det är något sjukligt över personer som rapar värdegrund och allas lika värde. Därför är det extra roligt när någon har kraften att sticka ut och inte vika sig för STASI.

    Gillad av 1 person

  2. Egentligen skulle det inte handla om mod. Det är en yttranderättfrihet som rektorn utövar. Men i dagens demokratifientliga Sverige betecknas detta normala uttalande som mod. Sverige är verkligen kört i en total botten när det gäller frihet och demokrati.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s