Inrikesministern säger de rätta orden, men kommer regeringen att leverera? Jag har mina tvivel och befarar att det är ännu en dimridå för att invagga folket i falsk trygghet!

I dagens GP är det en intervju med inrikesminister Mikael Damberg (S), som i sitt nya jobb har ansvar för bland annat polisen, tullen och kustbevakningen. Han har nyligen haft möte med rikspolischefen, som presenterat en lång lista med önskemål för att bekämpa brott.

När man läser artikeln kan man för ett ögonblick inbilla sig att vi fått en handlingskraftig regering som faktiskt vill uträtta något för en gångs skull. Damberg säger nämligen precis det vi vill höra, men frågan är hur mycket tyngd det ligger bakom orden när MP, C, L och V ska säga sitt. Socialdemokraterna var en gång i tiden ett parti med vettiga värderingar och en politik som verkade för medborgarnas bästa, men det var för flera decennier sedan – innan vänsterlobbyn fick övertaget och Muslimska Brödraskapet infiltrerade partiet.

På listan med önskemål återfinns bland annat att polisen vill ha ökade möjligheter att kontrollera personer, lokaler och fordon, vilket kan hamna i konflikt med skydd för den personliga integriteten. Damberg menar dock att det också är integritetskränkande att vi har kriminella gäng som skjuter på öppen gata, något som kan drabba vanliga människor. Han planerar att innan sommaren lägga fram ett lagförslag om att polisen själva ska få bestämma var man ska sätta upp övervakningskameror.

Justitiedepartementet kommer också att lägga förslag under våren som ska tvinga teleoperatörer att ge polisen trafikdata från mobiltelefoner vid brottsutredningar.
– ”Vi måste ge polisen mer repressiva verktyg och ge dem möjligheten att följa brottslingarna på ett smart sätt för att komma åt dem.”

Inrikesministern pekar också på att det finns andra typer av åtgärder på polisens önskelista som han ”verkligen tar fasta på”. Det handlar om att olika myndigheter behöver göra mer, i samverkan med polisen, för att bekämpa brottsligheten inte minst i utsatta områden.
-”Nu är det dags för hela samhället att mobilisera. Det kan handla om att kriminalvården satsar mer på att hindra återfall i brott, att Skatteverket gör mer för att stoppa möjligheter att använda sig av olika identiteter, och att socialtjänsten blir bättre på att upptäcka barn i riskzonen.”

Vad gäller gränskontrollerna, anser Damberg att den hårda kritiken den senaste tiden inte varit helt befogad.
– ”Vi har en i stort fungerande organisation i dag, men det finns brister som måste åtgärdas. Jag har förtroende för att gränspolisen gör vad som krävs och nu förstärks även gränskontrollen i Stockholmsregionen, inte minst på Arlanda flygplats. De tillfälliga gränskontrollerna mot andra EU-länder, främst Danmark och Tyskland, blir vara kvar tills vidare. Nuvarande beslut gäller till 11 februari och vi har redan notifierat att vi har för avsikt att förlänga dem. Jag kommer att slåss för att vi har kvar dem så länge det finns behov.”

Inom EU finns ett tryck på att de så kallade inre gränskontrollerna på sikt ska tas bort, varför Damberg vill tillsätta en utredning om gränsnära kontroller som ska ersätta de nuvarande den dag de försvinner. I de gränsnära områdena ska polisen ha större möjligheter att kontrollera fordon och personer samt kunna använda sig av avancerad kamerateknik. Justitiedepartementet sneglar framförallt på Nederländerna.
-”Jag tror att det är nödvändigt för Sverige att ha något liknande system.”

Att få personer som fått avslag på sina asylansökningar att återvända till sina hemländer är en annan viktig fråga för Damberg.
-”Det var en prioriterad fråga för den förra regeringen och jag ser framför mig att det är en prioriterad fråga även i denna. Vi kommer att få fler förvarsplatser för personer som ska utvisas och jag räknar med att de kommer att vara 450 till sommaren. Dock räknar man med att det behövs tusen ytterligare platser. Jag vill också gå vidare med förslaget om att ge polisen nya befogenheter att få ta fingeravtryck och kroppsvisitera i samband med inre utlänningskontroller. Att ge polisen rätt att försöka fastställa en persons identitet genom att gå igenom innehållet i mobiltelefoner är dock inte lika angeläget. Viktigast är att få hemländerna att ta emot sina medborgare, annars spelar det inte så stor roll vad polisen gör om inte människor kan återvända.”

Där tycker jag Damberg har fel, i till exempel Norge har de sedan en tid tillbaka börjat beslagtaga mobiltelefonerna från de som söker asyl eftersom man via telefonen kan få reda på en hel del om personen ifråga, till exempel vilka platser de varit på tidigare, vilket gör det lättare att fastslå personens identitet och fastställa om personen verkligen är i behov av skydd. Där har man även stora mottagningscenter där man tar reda på om personerna är en säkerhetsrisk samt om de har skyddsskäl innan de släpps ut i samhället. Där har Sverige mycket att lära!

Att bara ta in människor utan någon som helst kontroll över vilka de är och sedan låta de bo i landet i flera år samt i många fall integreras, för att sedan kasta ut dem från landet när man väl kommit fram till ett beslut är allt annat än humant. Detta har pågått i decennier och varje år säger regeringen att de ska se till att skynda på asylprocesserna, men det verkar inte stå särskilt högt på regeringens lista eftersom vi fortfarande har status quo!

http://www.gp.se/nyheter/sverige/damberg-vill-skärpa-kampen-mot-brotten-1.12918443

damberg.jpg

Annonser

2 reaktioner till “Inrikesministern säger de rätta orden, men kommer regeringen att leverera? Jag har mina tvivel och befarar att det är ännu en dimridå för att invagga folket i falsk trygghet!

  1. För min del tror jag att Sverige går samma väg som Venezuela till mötes. Svält, korruption, fattigdom, våld, prostitution, ingen demokrati, svågerpolitik, social oro, rik politisk överklass, förintande av svenskar…… Det behövs hjälp utifrån.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s