Är det rimligt att skolorna ska lotta ut sina platser?

OECD har som bekant reagerat på segregationen i de svenska skolorna, som man pekar ut som orsak till elevernas dåliga skolresultat i PISA-undersökningarna där särskilt barn som är födda i ett annat land anses vara de som har störst svårigheter. OECD har nu presenterat förslag på åtgärder, bland annat att elever och lärare måste få mer stöd inför valet av skola.

Nu är det upp till den socialdemokratiska utbildningsministern Anna Ekström att agera. Innan Ekström blev minister ledde hon den statliga skolkommissionens arbete och i en ledare i dagens Aftonbladet skriver man att kommissionen för två år sedan föreslog en rad åtgärder för att skapa ett mer aktivt skolsystem – bland annat att alla skolor skulle få uppdraget att verka för en allsidig sammansättning av elever, där föräldrar borde uppmuntras att välja skola för sina barn. Det mest kontroversiella förslaget handlade dock om urval, där kommissionen anser att dagens system med köer och syskonförtur till populära skolor bör ersättas och att de mest eftertraktade skolorna bör lotta ut sina platser.

Jag håller med om att segregationen såväl i skolan som i samhället är ett problem och det har den varit de senaste decennierna och tyvärr kan vi tacka våra flata politiker för att de inte agerat när de första signalerna kom för bra länge sedan. Deras strutsmetod har skapat både segregationsproblem och utanförskapsområden från norr till söder. Det är väl märkligt att man då tänker ta in fler migranter, vilket kommer öka segregationen ännu mer, när vi inte ens lyckats integrera de som bott här i decennier. Det enda rätta vore att stänga gränserna och se till att reda ut problemen i landet innan vi fyller på med fler!

Jag har själv fyra barn i skolåldern (den yngsta börjar till hösten) så jag anser att syskonförtur är viktigt – att ha barnen på flera olika skolor hade inte fungerat i längden, dessutom har de tryggheten hos varandra. Jag har också fått ta del av kökulturen då jag ville ha in barnen på en särskild skola i Ystad, men den är så populär att de inte fick några platser. Det pekar på vikten av att föräldrar tidigt måste välja skola för sina barn och sätta dem i kö. Jag har haft alla fyra barnen i kö till Kunskapsskolan sedan de föddes och tack vare det har äldsta sonen möjlighet att börja till hösten.

Jag är således motståndare till att skolor ska lotta ut platserna, för vad händer med de svenska familjer som inte får någon plats? Ska de då hänvisas till områden som Rosengård eller andra utanförskapsområden dit barnen inte har någon koppling och där man vet att problemen hopar sig? Nej, jag har svårt att förlika mig med tanken.

Självklart är det lika illa för motparten som tvingas leva i utanförskapsområdena med extremt hög kriminalitet och droger utanför dörren såväl som lärarbrist eftersom de bästa lärarna söker sig till andra skolor. Det är så klart många som hade haft fördel av att få komma iväg från dessa områden och gå i bättre skolor, men antalet platser är begränsat och vad händer med alla de barn som inte lottas fram och som tvingas gå kvar? Nej, jag tror inte att lottning tar bort problemet utan det skapar snarare en ökad polarisering.

Återigen är det de förbannade politikerna som har skapat de här klyftorna i samhället med sin ogenomtänkta migrationspolitik! Hade man agerat från dag ett för sisådär 30 år sedan hade det sett annorlunda ut idag – det är självklart att man skapar sig stora problem när man placerar alla invandrare i samma område istället för att sprida ut dem och våra fega politiker fortsätter att pumpa in miljoner i verkningslösa åtgärdsprogram istället för att ta tag i roten till det onda. Det är fullt förståeligt att ungdomar som bor i dessa områden känner ett starkt förakt mot samhället i stort i kombination med ett utanförskap.

Faktum är att segregationen är ett gigantiskt problem som tack vare politikernas ignorans bara byggts på under flera decennier. Att lotta ut platser till skolor lär inte lösa problemet och jag önskar att våra politiker hade modet att våga se hela bilden och för en gångs skull börja i rätt ände!

Journalisten Alice Teodorescu skriver idag en ledare i ämnet och sätter fingret på rätt saker.
”Problemet är snarare att det på vissa skolor med hög sammansättning av elever med utrikes bakgrund har funnits en tolerans för beteenden som aldrig hade accepterats på skolor med hög andel svenskfödda. Lösningen är inte att sprida ut problemen eller att begränsa människors frihet så att försämringen får bäras mer solidariskt. Lösningen måste vara att höja lägstanivån och att sluta särbehandla människor på basis av deras bakgrund.”

http://www.unvis.it/…/tvinga-skolorna-att-lotta-anna-ekstrom

http://www.gp.se/…/teodorescu-behandla-alla-elever-lika-oav…

skola

Annonser

2 reaktioner till “Är det rimligt att skolorna ska lotta ut sina platser?

  1. Alice är bra och modig.

    Den lör 2 feb 2019 08:06 skrev Jenny Piper :

    > jennypiper6 posted: ”OECD har som bekant reagerat på segregationen i de > svenska skolorna, som man pekar ut som orsak till elevernas dåliga > skolresultat i PISA-undersökningarna där särskilt barn som är födda i ett > annat land anses vara de som har störst svårigheter. OECD har n” >

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s