Saudiarabien har förbjudit barnäktenskap, men i Sverige klarar vi inte ens av att följa de lagar vi har och det har pågått i flera år!

När Saudiarabiens ”Shoura Council” den 11 januari röstade för att förbjuda barnäktenskap för båda könen, anslöt sig kungadömet till en global rörelse som försöker stoppa något som inte bara är skadligt för flickors hälsa – barnbrudar anses nämligen också utsättas för våld i större utsträckning samt ofta dö i barnsäng, dessutom är det ett hot mot deras framtid eftersom de troligen inte kommer att fortsätta att gå i skolan.

Lagen tog åtta år att utforma och lades fram för rådet fem gånger under förra året. Barnäktenskap har genom tiderna använts som ett verktyg för fattiga människor, där fadern mottog gåvor, men tiderna har förändrats och numera ger lagen alla barn möjlighet att utbilda sig samt skaffa sig en framtid.

Saudiarabiens modernisering är i full gång genom reformeringsplanen ”Vision 2030” och faktum är att kungadömet inte ingår bland de 20 länder med högst antal barnäktenskap.

De flesta barnäktenskap sker i fattiga länder där familjer tjänar ekonomiskt på att dottern gifter sig, eller i länder där strikt tradition råder. I många av dessa länder anses pojkar vara de stora vinnarna, medan flickor enbart är en börda för familjen – flickan måste dessutom skyddas, framförallt hennes heder.

I länder som Indien, Bangladesh, Nigeria, Indonesien och Mexiko utövas barnäktenskap och traditionen har oftast fått fortgå under lång tid utan att någon ifrågasatt den.

Familjer gifter bort sina döttrar och får gåvor i belöning samt överlämnar ansvaret för dottern på maken. Detta underlättar för familjer som har många munnar att mötta och i konfliktområden anses giftermål vara det bästa för att skydda flickor från fysiska eller sexuella övergrepp.

Även om barnäktenskap tekniskt sett är olagligt i Indien så har man det högsta antalet barnbrudar i världen. Enligt rapporten “State of the World’s Children” från UNICEF (2017), är det över 15 miljoner kvinnor i Indien som blivit bortgifta som barn. Indien är ett av de länder som blivit uppmanade att deltaga i UNICEF:s globala program för att stoppa barnäktenskap.

Faktum är att barnäktenskap är lagligt i 49 amerikanska delstater. Många stater gör undantag från sina minimiåldersregler om paret har fått tillåtelse av sina föräldrar att gifta sig. 25 stater har dessutom inte ens en minimiåldersregel utan där kan barn gifta sig lagligt med vuxna.

Enligt organisationen ”Unchained at Last”, som arbetar för att stoppa barnäktenskap i USA, blev 248.000 barn gifta i USA mellan år 2000-2015.

Bedrövlig statistik över hela världen, men det som stör mig mest är att vi tillåter barnäktenskap i Sverige trots att det enligt lag är förbjudet. Alla vet att myndigheterna ser mellan fingrarna för att inte stöta sig med vissa grupper, men ingen gör något.

Sveriges genom tiderna sämsta statsminister och justitieminister Kling & Klang, förlåt jag menar Löfvén & Johansson, vågar inte sätta ned foten nu heller utan sover gott om nätterna trots att små flickor tvingas bo tillsammans med vuxna män som de tvingats gifta sig med. Det finns viktigare saker att ägna sig åt i deras värld – som att stifta censurlagar för att stoppa människor från att berätta vad som händer i omvärlden!

Det är samma regering som blundat i fyra år, som nu ska styra landet i ytterligare en mandatperiod. Man pratar så fint om allas lika värde, om vikten av att stå upp för barnkonventionen, att regeringen är feministisk och så vidare, men i realiteten gör man inte ett dugg för att stoppa detta – pinsamt Sverige! Vi vill vara bäst i klassen, men egentligen är vi inte bättre än islamistiska diktaturer när det väl kommer till kritan och offren är små flickor som kommer ur askan i elden!

http://www.arabnews.com/node/1438836/saudi-arabia

child

2 reaktioner till “Saudiarabien har förbjudit barnäktenskap, men i Sverige klarar vi inte ens av att följa de lagar vi har och det har pågått i flera år!

  1. ”I maj 2018 visade en dom att en lucka i lagen gjorde att det då fortfarande var möjligt att ingå barnäktenskap i Sverige.[10]

    Från 1 januari 2019 upphör Sverige med att erkänna äktenskap om någon av makarna är under 18 års ålder, även i de fall då makarna saknade anknytning till Sverige när äktenskapet ingicks. Detta kan även beröra personer gifta i EU-länder. Barnäktenskap som tidigare erkänts i Sverige behåller dock sin status. Lagändringen hade föreslagits av övergångsregeringen Löfven. [11]”

    Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Barnäktenskap

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s