Efter kvinnlig könsstympning kommer nu nästa afrikanska tradition till Europa, där flickor utsätts för tortyrliknande behandling i syfte att senarelägga puberteten!

Det handlar om det afrikanska utövandet av att ”stryka” (ironing) en flickas bröst med heta stenar i syfte att senarelägga att brösten växer. Detta sprider sig nu i England där man upptäckt dussintals med nya fall.

Socialarbetare i London, Yorkshire, Essex och West Midlands har berättat för tidningen the Guardian om fall där tonårsflickor från diasporan i flera afrikanska länder utsätts för den smärtsamma, missbrukande och i slutändan onödiga behandlingen.

Margaret Nyuydzewira, ansvarig för diasporagruppen ”the Came Women and Girls Development Organisation” (Cawogido), uppskattar att minst 1.000 kvinnor och flickor i England har varit utsatta för ingreppet. Det har inte skett någon systematisk studie eller formell datainsamling.

En anonym samhällsaktivist säger att hon känner till 15-20 nya fall i Croydon enbart.
-”Det utförs oftast i England och inte utomlands som kvinnlig könsstympning. Det är mödrar, mostrar eller morföräldrar som använder en het sten för att massera över bröstet upprepade gånger i syfte att bryta ned vävnad och sakta ned utvecklingen. Ibland gör de det en gång i veckan eller var tredje vecka, beroende på utvecklingen.”

Förövarna, som oftast är mödrarna, anser att denna traditionella rit skyddar flickorna från oönskad manlig uppmärksamhet, sexuella trakasserier och våldtäkt.

Medicinsk expertis och offer beskriver ingreppet som barnmisshandel som kan leda till fysiska och psykologiska ärr, infektioner, oförmåga att amma, deformering och bröstcancer.

FN beskriver ingreppet som ett av fem underrapporterade brott som rör könsbaserat våld.

En kvinna som tidningen pratar med berättar hur hon började stryka sin dotters bröst vid första tecknen på pubertet, men barnet utvecklade skador och modern blev senare utfrågad av polisen innan hon släpptes med en varning.
-”Jag tog stenen, värmde den och började massera min dotter bröst. Stenen var lite för varm och när jag började massera skrek hon ”mamma den är varm”.

Den brittisk-somaliska Leyla Hussein som är psykoterapeut och aktivist mot kvinnlig könsstympning, säger att hon har pratat med fem kvinnor på hennes klinik i norra London som har blivit utsatta för bröststrykning.
-”De var alla brittiska kvinnor, brittiska medborgare. En av kvinnorna blev plattbröstad som ett resultat av ingreppet.”

Jennifer Miraj, har arbetat som sjuksköterska på sjukhusen i Essex, Glasgow, London och Birmingham fram till 2015 samt sett hur antalet bara växt.
-”Jag arbetade som sköterska i England i över 10 år och såg hur antalet fall bara växte. Jag har sett bekräftade fall av bröststrykning på ungefär 15 vuxna och åtta flickor. Jag tog hand om en 10-årig flicka som hade en infektion som pågått i flera år efter bröststrykning.”

Mary Claire, en kyrklig minister i Wolverhampton, säger sig ha pratat med fyra offer i Leeds som ursprungligen kom från Västafrika, där man tydligt kunde se märken efter ingreppet.

Polisen och myndigheter har i dagsläget inga öronmärkta resurser för att undersöka detta närmare. Den brittiska regeringen har sagt sig vara absolut dedikerad till att stoppa ingreppet, men socialarbetare och aktivister menar att det görs alldeles för lite på området.

Aktivisten Geraldine Yenwo från Cawogido menar att inget gott har kommit ut ur detta så här långt.
-”Vi pratar om barnäktenskap och våld mot kvinnor samt flickor, men ingen nämner någonsin bröststrykning.”

Nyuydzewira, en kvinna som själv blev utsatt för ingreppet som barn, menar att brittiska myndigheter inte tar problemen på allvar och de har heller inte ställt förövarna inför rätta för ”kulturellt utövande”.
-”Det brittiska folket är så artiga att när de ser någonting sådant här så tänker de på den kulturella känsligheten, men om det är ett kulturellt utövande som skadar barn, så bör den personen hållas ansvarig.”

Obehagligt att ta del av och genast börjar man undra hur många fall av bröststrykning som förekommer på flickor i Sverige, där vi har en stor andel personer boende som kommer från Afrika. Jag ber en stilla bön att någon har koll på detta, men min magkänsla är att det är precis som med kvinnlig könsstympning och barnäktenskap – en blind fläck, där man medvetet väljer att titta bort. Förfärligt!

https://www.theguardian.com/global-development/2019/jan/26/revealed-dozens-of-girls-subjected-to-breast-ironing-in-uk

iron.jpg

Annonser

2 reaktioner till “Efter kvinnlig könsstympning kommer nu nästa afrikanska tradition till Europa, där flickor utsätts för tortyrliknande behandling i syfte att senarelägga puberteten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s