Trots att omvärlden plöjer ned miljarder dollar för att ge flickor i Afghanistan rätt till utbildning så hamnar pengarna ändå i fel fickor!

Efter Talibanernas fall fanns det gott hopp om att flickor i Afghanistan äntligen skulle få en chans till utbildning, men trots att det gått 17 år och internationella hjälporganisationer donerat miljarder dollar i bistånd, så går de flesta flickor inte i skolan.
 
Kritiker pekar ut korruption inom statens utbildningssystem, brist på övervakning av donatorer och sociala attityder som fortsätter att diskriminera flickor. Tillståndet för de få flickor som får en chans till utbildning lämnar dock mycket att önska.
 
Sedan 16-åriga Mahnoz Aliyar började årskurs 1 i Sayedul Shohadalan-skolan i Kabul, har antalet flickor mer än fördubblats. Det är ett välkommet tillskott i processen, men nu har skolan problem med att husera alla 14.000 elever.
 
Flickor och pojkar får inte gå i samma klass och därför är skolbyggnaderna reserverade för pojkarna, medan flickorna får studera utomhus på marken – utan skydd mot sol, regn och vind.
 
För fem år sedan byggde japanska donatorer två nya skolbyggnader speciellt för flickorna, men kommunens ledare bestämde att pojkarna skulle få dem.
 
Mahnoz Aliyar berättar hur arg hon är över beslutet.
-”Just nu är det här pojkarnas skola. Jag vet inte varför, men det gör mig väldigt arg. I skolan är det hårda förutsättningar särskilt för flickor. Vi har stora problem i vårt land, men i skolan har vi ännu mer problem.”
 
Al Jazeera visar en video gjord av ”101 East”, som fått komma in i skolan i Kabul. De träffar flickorna som desperat söker kunskap och ifrågasätter också huruvida omvärlden och den afghanska regeringen misslyckas med att hedra löftet att utbilda en generation flickor.
 
out.jpg
Annonser

2 reaktioner till “Trots att omvärlden plöjer ned miljarder dollar för att ge flickor i Afghanistan rätt till utbildning så hamnar pengarna ändå i fel fickor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s