För 40 år sedan ersattes 2.500 år av monarki i Iran med en islamisk republik!

Idag är det 40 år sedan Shahen av Iran gick i exil och mindre än en månad senare tog Ayatollah Ruhollah Khomeini makten i landet, vilket möjliggjorde etablerandet av en islamisk republik som var fientligt inställd mot andra Gulfstater. Intressant läsning om Iran med ett mellanöstern-perspektiv.

Innan revolutionen liknade Iran Väst-länderna, med en blomstrande ekonomi och turister som flockades i landet på grund av de vackra landskapen, stränderna samt varierande aktiviteter som vandring och skidåkning.

Avlägsnandet av Shahen som föregicks av massprotester, krattade manegen för Ayatollah Ruhollah Khomeini som kunde återvända från sin exil i Frankrike och ta makten den 11 februari 1979.

Dr. Albadr Al-Shateri, professor vid National Defence College i Abu Dhabi, menar att det var en genuin social revolution mot inhemskt och utländskt tyranneri.
-”Revolutionen gick fel när religiösa ledare dominerade regeringen, ålade sin version av islam och eliminerade sina partners i revolutionen – inklusive iranska nationalister.”

Kort efter att Khomeini tagit över, fick världen smaka på den nya regimen – 42 amerikanska diplomater och medborgare togs som gisslan den 4 november 1979 och hölls fångna i 444 dagar efter att studenter som stödde revolutionen tog över den amerikanska ambassaden i Teheran.

Kriget mellan Iran och Irak som startade 1980 och pågick i åtta år, bidrog till Irans försämrade situation.

Dr. Albadr Al-Shateri menar att rädsla för den nya regimens försök att exportera revolutionen till sin Shiite-dominerande grann, ledde till att Irak inledde kriget.
-”Irans insisterande på att fortsätta kriget ända till Saddam Hussein avsattes, bidrog till stora kostnader för båda länderna både i humana och ekonomiska termer. Iran hade legitima klagomål mot USA, men sättet att försöka lösa dessa problem var kontraproduktivt.”

Den amerikanska försvarsindustrin såg Shahen som en av deras bästa kunder, men hans västerländskinspirerade reformer ledde till en turbulent social förändring som förvärrade prästerskapet, medan hans konsolidering av makten och den hemliga polisen gav honom en diktators rykte.

Motståndet mot Shahen i kombination med korruption bland Teherans elit, skapade den inflytelserika alliansen av radikala islamister.

Trots att Shahen försökte modernisera Iran, drev upp oljepriset i början av 1970-talet samt genomförde reformer inom utbildning och hälsovård, fjärmades han bland iranier och konservativa präster som hjälpte till att driva honom i exil.

Iran förändrades signifikant efter revolutionen och från att ha varit ett civiliserat, öppet och anständigt land, förvandlades det till ett stängt, aggressivt och separatistiskt land.

Abdulkhaleq Abdulla, tidigare ordförande i the Arab Council for Social Sciences, menar att Iran efter 1979 är djupt separatistiskt och man är inte bara ansvarig för att skärpa uppdelningen av Sunni-Shiiter, men även för att politisera och militarisera landet.
-”Iran har sponsrat och utrustat Shiitisk militärmilis och har gjort allt i sin makt för att stärka dem så att de kan utmana nationalstaten. Libanon är ett lysande exempel. Efter 1979 spelade inte längre Iran efter spelreglerna, det blev radikalt, revolutionärt och separatistiskt samt de skaffade kärnvapen, vilket är mycket destabiliserande. Gulfstaterna har levt tillsammans med Iran i tusentals år och det har fungerat bra hela tiden. De har haft en bra grannsämja, men det har alltid varit svårt med Iran, oavsett om det var Shahen eller Khomeini som styrde. Vi har aldrig sett Iran som terroristlandet nummer ett, förutom under de senaste 40 åren.”

Mark Katz, professor i statskunskap vid Schar School of Police and Government vid George Mason University i USA, menar att till skillnad från Shahens Iran så försökte den islamistiska republiken Iran exportera sin revolution till andra muslimska länder, särskilt Gulfstaterna. Han tillägger dock att man även måste komma ihåg att Shahens Iran också var ganska aggressivt. Man gjorde bland annat anspråk på Bahrain, hade iranska trupper i Oman som upplevdes som särskilt störande för Saudiarabien samt hade tagit de bästa delarna vad gäller gränsrivaliteten med Iran – något som Saddam Hussein försökte ändra på efter den iranska revolutionen.

Före revolutionen uppträdde Shahens Iran ofta aggressivt mot sina arabiska grannar, men det nära samarbetet med USA mot Sovjetunionen innebar att Washington inte var villigt att agera mot Shahen. Däremot ledde uppkomsten av en antiamerikansk regering efter revolutionen till att USA arbetade med Gulfstaterna mot Iran.

Eftersom den islamiska republiken uppförde sig på ett så fientligt sätt både mot Gulfstaterna och USA, ledde revolutionen 1979 till isolering och inneslutning av Iran i många år. Katz menar dock att även om det kan tyckas bakvänt, så kan Iran ha utgjort ett mycket större problem för Gulfstaterna om revolutionen inte hade skett, för om det inte hade hänt och västliga investeringar i Iran fortsatt eller till och med växt så skulle det ha gett Teheran möjlighet att hävda – och USA att värdera – Iran som ledaren i Gulfsamarbetet med USA.

http://www.arabnews.com/node/1436256

khom.jpg

Annonser

2 reaktioner till “För 40 år sedan ersattes 2.500 år av monarki i Iran med en islamisk republik!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s