Moderat oppositionsråd tar ställning mot det sexuella våldet och hederskulturen, men moderpartiet vacklar fortfarande i alltför stor utsträckning!

Sophia Jarl, oppositionsråd i min gamla hemstad Norrköping, skriver idag en utmärkt debattartikel i Aftonbladet med fokus på det vi alla tryckt på under väldigt lång tid – nämligen att våldtäktsepidemien som drabbat landet är kulturellt betingad och att ränderna inte går ur en person för att den bosätter sig i ett nytt land.

Hon belyser också hedersproblematiken som vi låter frodas genom att blunda för det som faktiskt sker inför våra ögon samt konstaterar att inte heller hennes eget parti gör det som krävs.

Bra av Jarl att lyfta frågorna, men jag är rädd att partiledningen befinner sig i konstant förnekelse precis som de gjort det senaste decenniet tillsammans med resten av sjuklövern och det är denna rädsla för att våga acceptera och agera som har sett till att kratta manegen för det som alltför länge fått växa fritt.

Utdrag ur debattinlägget:

”Nu hotas dock den fria kvinnans ställning av ny problematik; det handlar om hederskulturens allt starkare ställning i det svenska samhället.

Kulturell bakgrund som formar värderingar och socialt beteende förändras inte för att någon tar ett beslut om att lämna sitt hemland. SVT:s granskning från tidig höst 2018 visar återigen att utlandsfödda män, med kort vistelsetid i Sverige är överrepresenterade i sexualbrottstatistik.

När två olika synsätt på kvinnan och kvinnans frihet möts uppstår problem. Tyvärr styrdes höstens debatt mer mot att de som likt mig, vill använda statistiken för att belysa ett samhällsproblem utmålades som rasister, snarare än att en seriös diskussion om själva problemet realiserades. Det förhållningssättet gynnar knappast de kvinnor som drabbas, utan spär snarare på en polarisering av vårt samhälle.

Som oppositionsråd i en av Sveriges största städer möter jag dagligen kvinnor och flickor som uppenbart lever i ett parallellt samhälle. Jag möter också män, från andra kulturer och religioner, som anser sig ha rätt att bemöta mig och andra kvinnor annorlunda än när de möter mina manliga kollegor.
Jag nås också av vittnesmål om hur pojkar i grundskolan bemöter unga flickor med verbala kränkningar som tyder på en oacceptabel kvinnosyn som växt fram i unga år.

Jag är besviken på att inget politisk parti, inte heller mitt eget, tillräckligt tydligt, kliver fram och står upp för alla kvinnors rätt till ett fritt liv i Sverige. Än så länge är det endast svepande formuleringar utan konkreta åtgärder som presenterats.
Jag vill se åtgärder på en rad områden för att angripa problemen i grunden. Det handlar bland annat om att aktivt agera för att fler män, med uppehållstillstånd, som begår brott mot kvinnor, ska utvisas.

Det handlar också om att brottskoda och kategorisera fler typer av hedersbrott, förbjuda särbehandling mellan pojkar och flickor i svensk skola och ställa högre krav på genomförandet av den samhällsinformation som är en del av svenskt integrationsarbete.

Avslutningsvis; jag anser att det är en naiv syn på människans natur om vi tror att våra kulturella- och sociala mönster förändras enbart för att vi fysiskt befinner oss på en annan plats i världen än där vi är uppvuxna och präglade. Jag skulle säga att människor istället reagerar i motsats till detta – och förstärker traditioner förknippade med sitt hemland särskilt tillsammans med likasinnade från samma kulturer.

Med det sagt så behöver svenska politiker, mer kraftfullt arbeta för ett jämställdhetsarbete som går i takt med tiden. Sverige kan endast vara ett öppet och fritt land för de människor som tar avstånd från alla uttryck i hederns namn.”

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/ddWxXA/utvisa-fler-man-som-begar-sexualbrott

jarl

2 reaktioner till “Moderat oppositionsråd tar ställning mot det sexuella våldet och hederskulturen, men moderpartiet vacklar fortfarande i alltför stor utsträckning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s