Många kvinnor och flickor lyckas bryta sig loss från hederskulturen med hjälp av kvinnliga författare och debattörer som beskriver verkligheten!

Sara Omar är en dansk-kurdisk romanförfattare och hennes bok ”Dødevaskeren” får kvinnor från traditionsbundna och strängt religiösa familjer att göra det uppror som de tidigare bara kunnat drömma om.

33-åriga Ghada Hillawi undrade redan som barn i Irak över diskrimineringen och förtrycket i familjerna runt omkring sig. Den lilla flickan, som idag bor i Danmark, noterade att det fanns en extrem skillnad mellan flickornas och pojkarnas privilegier.

Ghadas liv förändrades radikalt år 2017 när hon fick höra talas om författaren Sara Omar som med egna ord som kunde kostat henne livet, beskrev en monstruös underkastelse i strängt muslimska praktiserande miljöer samt med sin osminkade beskrivelse av våld och tvång i familjerna gav rejält eko i pressen, sociala medier och offentligheten.

Sara Omar blev de kulturellt och religiöst förtryckta samt hittills tysta kvinnornas röst. Bara i loppet av den första månaden blev boken och budskapet om att nog är nog, sålt i 50.000 exemplar. Många kvinnor träder nu fram och berättar att det var Sara Omars roman som fick dem att göra uppror mot traditioner och tvång.

För många har romanen varit droppen som fick dem att fly från sina familjer. För Ghada Hillawi gav romanen det mod som behövdes för att hon skulle göra uppror mot sin mor.
-”Romanen gjorde att jag kunde konfrontera min mor om varför jag skulle packa in mig för att en eller annan man ska få en trofé, medan han både festar och har älskarinnor.”

På danska kriscenter har man också märkt hur romaner och debattinlägg har fått kvinnor att våga göra det uppror de länge drömt om, men det finns andra böcker i ämnet än Sara Omars – till exempel Geeti Amiris självbiografi ”Glansbilleder” och Elmas Berkes roman ”Tavshedens pris’”. Böckerna gör att kvinnorna får en berättelse att tala utifrån utan att tala om sig själva.

Hoppingivande artikel! Jag önskar verkligen att även många kvinnor och flickor i Sverige som lever under förtryck ska våga ta de första stapplande stegen mot den frihet, de så väl förtjänar!

Det finns många kvinnliga politiker och debattörer som verkligen kämpar mot hederskulturen, men av någon anledning har våra makthavares öron varit stängda i flera decennier oavsett hur högt det skriks samt oavsett hur mycket fakta som ligger på bordet. Kan det vara så enkelt att de styrande är män som inte kan eller vågar sätta sig in i kvinnornas situation och ta fighten mot patriarkatet som inte hör hemma i en sann demokrati där man tror på jämställdhet mellan könen? Eller har det snarare att göra med det faktum att Muslimska Brödraskapet sedan länge infiltrerat regeringen och ser till att sätta P för eventuella motåtgärder?

Det finns många anledningar till att vi måste byta regering och få ett slut på Socialdemokraternas maktvälde och deras samarbete med Muslimska Brödraskapet är en av dem. För er som vill läsa mer om detta så rekommenderar jag Ledarsidorna.

Tyvärr verkar det inte ha någon betydelse om regeringen är röd eller blå, för ingen vågar ändå stå upp mot hederskulturen. Det enda riksdagsparti som aktivt motarbetar utvecklingen samt genererat många bra förslag på området är Sverigedemokraterna, det är därför en gåta för mig varför GAPF och andra hederskultursmotståndare vägrar att ens samtala med partiet. Det är då man inser att vi aldrig kommer att komma framåt, eftersom alltför många tyvärr anser att prestigen är viktigare än att hjälpa utsatta kvinnor och flickor!

Bilden föreställer för övrigt Ghada Hillawi, som nämns i texten ovan.

https://politiken.dk/kultur/art6947999/Danske-bøger-har-givet-undertrykte-muslimske-kvinder-mod-til-at-gøre-oprør

ghada.jpg

Annonser

En reaktion till “Många kvinnor och flickor lyckas bryta sig loss från hederskulturen med hjälp av kvinnliga författare och debattörer som beskriver verkligheten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s