Varför görs inga kontroller på flygplatserna för att förebygga att vi inte får in smittsamma sjukdomar i landet?

Noterar att nyheten om det misstänkta Ebola-fallet i Enköping redan letat sig utanför landets gränser.

Det är alltså en ung man som har varit i Burundi i tre veckor och som nu visar upp klassiska symptom på Ebola-viruset.

Än så länge har man inte fått något provsvar och mannen hålls isolerad på Uppsala Universitetssjukhus. Akutmottagningen på Enköpings lasarett som mannen först besökte är fortfarande stängd och personal samt patienter är inlåsta i väntan på provsvaret.

I början av augusti förra året bröt Ebolaviruset ut i den Demokratiska Republiken Kongo, som delar gränser med Burundi och hittills har 608 Ebolafall registrerats, varav 368 personer har avlidit. I dagsläget har 54.000 personer i DRK vaccinerats.

Viruset sprids mellan människor genom närkontakt med kroppsvätskor och inkubationstiden är upp till 21 dagar, varför det är möjligt att en person som är infekterad kan resa vitt och brett utan att veta att han bär på sjukdomen. Människor är inte smittsamma förrän man utvecklar infektionssymptom som feber, muskelsmärta, huvudvärk och halsont.

Den värsta Ebola-epidemien härjade i Västafrika för två år sedan och dödade mer än 11.300 personer samt infekterade 28.600 i Guinea, Sierra Leone och Liberia.

Borde vi inte ha strikta gränskontroller på flygplatserna och ta prover på resenärer från områden där man vet att allvarliga sjukdomar finns – till exempel Burundi och omkringliggande områden? Hur ska man annars kunna skydda befolkningen från smittspridning?

Egentligen borde detta också gälla alla asylsökande, varför jag förespråkar mottagningscenter vid gränsen där alla som söker asyl hamnar i en första instans och undersöks. I den bästa av världar borde personerna ifråga också få sina asylbesked under de veckor de tillbringar på anläggningen och således ser man till att bara de som har fått uppehållstånd samt inte bär på smittsamma sjukdomar kommer in i landet.

Med dessa öppna gränser i kombination med att man inte tvingar människor att genomgå undersökningar samt vaccinera sig, så är det inte konstigt att både Mässlingen och TBC härjar på nytt – sjukdomar som tidigare varit utrotade!

EDIT: Man har som tur var kommit fram till att mannen inte bar på Ebola-viruset.

https://www.theguardian.com/…/suspected-ebola-case-being-in…

https://www.aftonbladet.se/…/x…/misstankt-ebola-larm-avblast

enköping

Annonser

3 reaktioner till “Varför görs inga kontroller på flygplatserna för att förebygga att vi inte får in smittsamma sjukdomar i landet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s