Är blonda ljushyade personer numera bannlysta i reklamsammanhang?

Under julen har jag i olika sammanhang talat med flera personer som alla tar upp samma sak – nämligen att man knappt ser några blonda och ljushyade personer i reklam i Sverige numera. Inte för att det är något fel med mångfald, men eftersom det är så slående så är det många som noterar det.

Oavsett om det är reklam för kläder, bilar, caféer, sportkedjor, telefonabonnemang, restauranger eller hotell, så förekommer det numera alltid multikulturella inslag och det gäller både vuxna och barn. Istället för att med måtta visa människor från hela världen blandat med nordeuropeiskt utseende som vore det normala och bäst återspeglar samhället, så måste man gå all-in och fokusera enbart på detta så till den grad att det istället blir löjligt.

Anledningen stavas så klart att alla ska känna sig inkluderade i samhället och det är en fin tanke, men inte när det går till överdrift och frågan som poppar upp är om blonda och ljushyade personer numera är bannlysta i reklam i Sverige eftersom de alltmer lyser med sin frånvaro. De företag som har ljusa modeller ser till att gardera sig genom att ställa någon som är raka motsatsen tätt intill.

Detta torde vara rätt unikt för Sverige. Titta på till exempel Japan, Dubai och Thailand som har många européer, däribland svenskar, som arbetar och bor i landet – ändå ser man knappt blonda och ljushåriga människor i den inhemska reklamen. Istället är det ursprungsbefolkningen som dominerar, samtidigt som man troligen resonerar som så att de som väljer att bosätta sig i ett nytt land med annan kultur bör anamma den nya kulturen till viss del och inte förvänta sig att se sina landsmän i reklam eller som förebilder i samhället.

Jag är dock övertygad om att detta svenska ställningstagande inte är något som aktivt efterfrågats av nysvenskarna, utan snarare handlar det i vanlig ordning om ett alltför politiskt korrekt etablissemang som hela tiden måste dra allt till sin spets i tron om att människor annars ska känna sig diskriminerade eller kränkta. Men som det ser ut nu så börjar snart blonda och ljushyade personer att känna sig exkluderade!

I folkmun kallas Sverige för landet Mellanmjölk där allt ska vara lagom, men i mångt och mycket gäller inte detta längre utan jag tycker vi har vandrat på skalan och numera befinner oss långt ut på ena kanten där allt gärna ska vara så extremt som möjligt – ”vitt är rasistiskt”, ”veganmat är rätt”, ”slöja/hijab/burka/niqab/burkini är inte kvinnoförtryckande plagg”, ”att vägra ta någon av det motsatta könet i hand är inte diskriminering”, ”vi är i behov av att införa ett juridiskt tredje kön” och så vidare.

Jag hoppas innerligt att detta bara är en tillfällig trend och att man snart återgår till att även låta nordeuropeiska utseenden ta plats i reklamrutorna – vi bor trots allt fortfarande i Sverige, även om man ibland måste nypa sig i armen för att se efter om det stämmer.

#onlyinsweden

Business People Casual cooperation Cheerful Concept
Annonser

7 reaktioner till “Är blonda ljushyade personer numera bannlysta i reklamsammanhang?

  1. Samma sak har jag oxå suttit och tänkt på nu i helgen eftersom det blivit mycket TV.så har det varit reklam inslag men som du säger så har det inte varit många ljushyade personer med. Och sen alla tiggeri inslag vist det är hemskt men de borde oxå förstå att de flesta har knappt råd att skänka en hundralapp

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s