Den tyska integrationsministern skrev inte God Jul på sina julkort, vilket väckt debatt i Tyskland och nu anklagas CDU för att vilja avskaffa julen!

Som jag skrev om tidigare idag, pågår i Danmark en kränkhetsdebatt kring højskolesangbog och ”blonde piger”. I Tyskland däremot, rasar debatten om huruvida det är ett uttryck för missförstådd tolerans att integrationsministern skickar julkort utan att önska god jul.

Vid första ögonkastet ser kortet ganska julaktigt ut, med tomteluva, renhorn och julgran. Men texten på kortet får många att förlora känslan för julstämning. Det står nämligen ”oavsett vad man tror på… önskar vi er tid till eftertänksamhet”.

Avsändaren är Tysklands integrationsminister Annette Widmann-Mauz, från kansler Merkels kristdemokratiska parti (CDU). Det faktum att integrationsministern inte önskar en god jul har upprört många. Andra tyska ministrar som försvarsminister Julia Klöckner, inrikesminister Horst Seehofer och försvarsminister Urusla von der Leyen, skriver däremot god jul på sina kort.

Alternative für Deutschland (AfD) var bland de första att ta avstånd från kortet och gruppledaren Alice Weidel skrev på Twitter ”CDU avskaffar julen! På julkortet från den integrationsansvarige i det tyska statsministeriet letar man förgäves efter den sista resten av kristendomen i det parti som fortfarande använder begreppet i sitt namn” (C:et i CDU står för kristna). Men även partiet ”Die Linke” tar avstånd och betecknar kortet som en ”missförstådd tolerans”.

Även inom Widmann-Mauzs eget parti finns kritiska röster. Armin Laschet (CDU), ministerpresident för Tysklands störste delstat, Nordrhein-Westfalen:
-”Jag vet inte om det ska föreställa ett bidrag till integration. Jag tycker under alla omständigheter att det är fel. Jag önskar muslimer en god Ramadan och judar en god Chanukah.”

Nyligen utlöste det stor debatt i Tyskland när Horst Seehofers ministerium bland annat hade serverat blodkorv vid en islamkonferens.

I Sverige menade Ulf Kristersson (M) i sitt jultal igår att svenska elever behöver lära sig arabiska, ett rätt makabert uttalande, men i PK-Sverige var det enbart fri media som tyckte det var anmärkningsvärt. Det enda som får det svenska etablissemanget att lyfta på ögonbrynen är när SD kräver kursändring inom landets migrations- och integrationspolitik – vilket inte handlar om rasism utan sunt förnuft.

https://www.berlingske.dk/internationalt/tysk-integrationsminister-under-beskydning-for-julekort-cdu

CDK

Annonser

7 reaktioner till “Den tyska integrationsministern skrev inte God Jul på sina julkort, vilket väckt debatt i Tyskland och nu anklagas CDU för att vilja avskaffa julen!

 1. Tänk vad människor kan jaga upp sig för allt möjligt. Du skrev ju också om den danska sången. Stackars alla kränkta människor.
  God Jul och Gott Nytt År tillönskar jag dig och de dina!

  Gillad av 1 person

 2. Lära sig arabiska i skolan, endast i bananrepubliken Sverige.
  Det hade varit bättre om det hade varit tvärtom, alla som pratar arabiska lär sig svenska.
  Snart orkar man inte läsa om fler idiotförslag från regeringen, förlåt mig, vi har ju ingen regering. Men idiotförslagen kommer ändå.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s