Tyskland inför ett tredje kön på födelseattesten!

Den tyska Bundestag godkände i går en lag som tillåter en tredje möjlighet på födelseattesten för personer som inte tydligt är av man- eller kvinnokön.

Således har kanslern Angela Merkels koalitionsregering godkänt en ny lag som tillåter intersexuella nyfödda att bli registrerade som ”diverse” på födelseattesten.

Godkännandet grundar sig i en dom från förra året, som pekade på att nuvarande regelverk för civil status är diskriminerande för intersexuella personer och enligt domstolen är en individs sexuella identitet beskyddat som en grundläggande rättighet.

Intersexualitet är ett brett begrepp som omfattar personer med till exempel könsorgan eller kromosomer som inte passar ihop med en typisk definition av man- eller kvinnokön.

Enligt FN är mellan 0,05-1,7% av världens befolkning intersexuella, vilket är samma procentdel människor som har rött hår. Ibland är det tydligt vid födseln, andra gånger först i puberteten.

Den nya lagen gör det också möjligt att ändra på en persons kön och namn vid en senare tidpunkt i livet. I de flesta fall kommer det att krävas en läkarundersökning.

En sådan undersökning kritiseras dock av sammanslutningen av lesbiska och bögar i Tyskland, Lesben- und Schwulenverband in Deutschland (LSVD), som menar att en undersökning signalerar att intersexualitet är en abnormalitet. LSD kräver därför att ”nedvärderande undersökningar avskaffas”.

Kristdemokraten Marc Henrichmann från CDU, argumenterar dock för att landets officiella befolkningsregister ska vara baserat på bevis från självutvärderingar.

Tyskland har sedan 2013 tillåtit valet av man- eller kvinnokön på nyfödda med karaktär av både man och kvinna att hållas öppet på födelseattesten.

Eftersom Sverige oftast följer Tyskland i mångt och mycket så återstår att se om Sverige följer efter.

https://www.berlingske.dk/internationalt/tyskland-giver-groent-lys-for-tredje-koen-paa-foedselsattester

baby.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s