Migrationsforskare slår fast att det inte är de fattigaste som emigrerar från Afrika!

Den stora befolkningspopulationen i Afrika kommer massivt att öka migrationstrycket på Europa menar migrationsforskaren Stephen Smith, som förväntar sig en ökad migration från Afrika bland annat på grund av att medelklassen ökar där. Å andra sidan kommer det inte att vara en lösning att förvandla Europa till ett ointagligt fort

Stephen Smith är en forskare som undervisar på Duke University i USA och hans nya bok handlar om migrationstrycket från Afrika. Man förutspår en rusch till Europa år 2050 eftersom Afrikas befolkning kommer att växa från dagens 1,3 miljarder till 2,5 miljarder. 1950 fanns det 250 miljoner invånare i Afrika och ett århundrade senare kommer det att vara det tiodubbla. Mer än 40% av afrikanerna är yngre än 15 år och dessa unga personer strävar inte bara efter ett bättre liv i Europa, de flyr också från de patriarkaliska och sociala strukturerna som fortfarande är närvarande i Afrika. Således handlar det inte bara om rikedom, utan också om frihet.

Man talar om 150 miljoner afrikanska migranter, men i verkligheten kan ingen förutse ett exakt antal eftersom många faktorer spelar in. Enligt opinionsundersökningar i Afrika, vill 40% av ungdomarna emigrera.

Att det bara är de fattigaste som emigrerar är en myt. Faktum är att man behöver lägga en minimumavgift på 2.500 EURO, beroende på startpunkten, för att ta sig hela den långa vägen till Europa. Bybor som inte har några pengar vet knappt vad den närmast liggande staden heter och de tar sig inte till London, Paris eller Berlin. Istället handlar det om Afrikas växande medelklass. Detta innebär i princip att biståndspengar från Europa som är tänkt för utveckling, istället går till att på sikt hjälpa människor att emigrera.

Problemet som Europa gör är att man hjälper till att bjuda in migranterna till att fortsätta bruka sin afrikanska kultur och skapar därigenom parallella samhällen. Ju fler parallella samhällen som finns i Europa, desto fler nyanlända kommer att känna sig som hemma.

2015 års migrationsström var bara en försmak av vad som komma skall och det finns inte mycket Europa kan göra för att stoppa detta. Säkra gränserna är så klart A och O, men det kommer inte att vara en lösning att förlita sig på, istället måste Europa inse att Afrika är dess granne och försöka hitta ett sätt att leva sida vid sida.

Afrika å sin sida måste bidraga och försöka göra invånarnas liv mer drägligt samt hoppfullt, men det är inget som man realistiskt sett kan förvänta sig kortsiktigt. Afrika måste för närvarande skapa 22 miljoner arbeten varje år, men i praktiken skapas bara 2 miljoner arbeten. Nästa år kommer 42 miljoner att vänta på ett sätt att försörja sig själv, därför är det inte konstigt att unga afrikaner ser vägen till Europa som ett bättre alternativ.

Intressant intervju som ger vid hand att vi står inför en omöjlig uppgift. För den som vill fördjupa sig i ämnet så rekommenderar jag att läsa hela artikeln som var rätt så lång, det här är bara en sammanfattning.

https://kurier.at/politik/ausland/migration-aus-afrika-nicht-die-aermsten-der-armen-wandern-aus/400339132

afrika.jpg

2 reaktioner till “Migrationsforskare slår fast att det inte är de fattigaste som emigrerar från Afrika!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s