När ska folk sluta sammankoppla våra jultraditioner med rasism?

Trots att julmusiken redan dånar i affärerna och julskyltning syns både här och där, så är det först om några dagar som det är dags att vända blad i kalendern och gå in i julmånaden på riktigt.

Ju närmare julafton vi kommer – desto mer fokus blir det på våra jultraditioner, som verkar ifrågasättas mer och mer, vilket jag redan skrivit en del om i andra inlägg.

Innan jul kommer lucia som sig bör och luciatåg verkar numera vara ett kontroversiellt ämne, vilket visade sig förra veckan när det skapades en del rubriker efter att två förskolor bestämt sig för att ställa in luciafirandet, för att inte någon ska känna sig exkluderad. Jag skrev då lite skämtsamt att snart förbjuder man väl pepparkaksgubbar att deltaga i luciatågen och jag blev därför mäkta irriterad när jag tidigare idag såg att en förskola i Kalmar bannlyst pepparkaksgubbar och gummor från tågen för att det kan uppfattas som rasistiskt.

Hur kan vi sälja pepparkakor i handeln överhuvudtaget, de är ju så bruna? Blodpudding då som är svart, hur upplevs det att se den i kyldisken när man handlar?

Ett av mina barn älskar att vara pepparkaksgubbe och har varit det i alla luciatåg på förskolan och ämnar vara det även i år när han går i förskoleklass. Det finns inget rasistiskt överhuvudtaget bara för att man har på sig en brun dräkt som föreställer en kaka som gräddats brun i ugnen!

Jag diskuterade detta lite med min äldsta son som tyckte att det lät helt galet – vilket det också är. Han undrade varför det har blivit så här och det hade jag inget bra svar på. Är månne svenskarna det mest ängsliga folket i världen som är livrädda för att kränka någon? Kan vi skylla allt på vänsterlobbyns indoktrinering i alla år?

En annan intressant figur som dyker upp till jul är den holländska Zwarte Piet, som är Tomtens medhjälpare. Han härstammar från gamla folksagor och fanns med i en bok i Amsterdam redan år 1850 och anledningen till att han är svart/mörkhyad, är för att Zwarte Piet härstammar från Morerna i Spanien.

På senare år har dock Zwarte Piet varit ifrågasatt och ansetts mycket kontroversiell eftersom han är svart med stora läppar, krulligt hår och öronringar samt tomten är en vit man med vitt skägg som blir uppassad av sin medhjälpare. Ja ni ser väl direkt att det är rasism!

Jag förstår inte varför vi vuxna måste komplicera allting och förstöra fina jultraditioner. Barnen ser inget hat mot andra raser – bara sina favoritfigurer som hör ihop med deras julfiranden. Tänk om vuxna människor bara kunde låta allt vara som det alltid har varit samt sluta lägga sig i och komma med pekpinnar om vad som är rätt och fel samt politiskt korrekt.

LÅT BARN VARA BARN OCH RÖR INTE VÅR JUL!

#ståuppförpepparkakorna

https://www.aljazeera.com/indepth/features/zwarte-piet-black-pete-dutch-racism-full-display-181127153936872.html

svart.jpg

4 reaktioner till “När ska folk sluta sammankoppla våra jultraditioner med rasism?

  1. I extremlandet Sverige diskuteras på allvar att ta bort en del tusenåriga traditioner för att inte stöta sej med det nya herrefolket. Då är det väl inte mer än rätt att de slutar fira sin ramadan, för vi svenskar blir kränkta av det! Bort med alla traditioner, kyrkor och moskéer och annat som kan störa muslimer OCH oss svenskar!

    Gilla

  2. Ja Jenny det verkar vara patologiskt det här med rasiststämpeln på allt, för att ingen skall kunna känna sig kränkt. Men jag kommer fortfarande att äta min ”negerboll” eller pepparkaksgubbe till kaffet, utan dåligt samvete. Bläckfisken är vit men bläcket som är svart brukar användas till att färga riset med! Får man ha svarta och bruna skor eller dito kostymer utan att bli betraktad som brunråtta? Samvetet slog mig, jag har flera bruna slipsar i garderoben! Finns det någon räddning för mig?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s