När ska vi sluta vurma för kvinnoförtryckande plagg?

Jag skrev ett inlägg tidigare i veckan om ett besök på badhuset där en muslimsk mamma fick sitta vid sidan om bassängen påklädd och iförd hijab, medans maken och sönerna lekte i vattnet. Detta påverkar mig som kvinna, särskilt eftersom jag sett det flera gånger – både i badhuset och på badstranden. Under veckan har även debatten kring burkini blossat upp igen, efter att Stadium börjat sälja plagget (Intersport har haft burkini till försäljning sedan tidigare).

Jag blir lika förvånad varje gång en svensk man tar ställning och tycker att jag är fördömande samt delar in människor i stereotyper istället för att se människan under plagget som kanske har valt själv att bära slöja. Det är väl just människan under tyget som jag tänker på när jag vill införa förbud mot slöja på barn under 18 år i skolan och på allmän plats! Kan det bero på att män inte kan sätta sig in i situationen för att de inte är kvinnor, på samma sätt som de aldrig kan förstå hur det känns att ha mens eller vara gravid samt föda barn?

I mina ögon kan det aldrig bli accepterat och klassificeras som fri vilja när jag vet att det finns tusentals kvinnor där ute som inte vill något hellre än att bränna upp skiten! Därför är det lika provocerande varje gång svenska män kommer med argumentet att det är av fri vilja! I sådant fall kan det anstå tills de fyller 18 år, då de kan välja själva och det skall enbart handla om att täcka håret. Burka och niqab bör förbjudas omgående – kvinnoförtryck är inget som hör hemma i vår del av världen och därmed basta!

Al Jazeera har idag publicerat en video som handlar om Halima Aden, en 21-årig somalisk-amerikansk modell, som för två år sedan blev världskänd när hon som första tävlande någonsin deltog i skönhetstävlingen Miss USA i Minnesota – iklädd hijab och burkini. Sedan dess har hon prytt de flesta skönhetstidningarnas omslag över hela världen samt utmanat definitionen av konventionell skönhet. Men Halima längtar efter mer. Vid New York Fashion Week förbereder hon sig för att navigera i den krävande modeindustrin i hopp om att bli en haute couture-modell och ikon.

Hon får hela tiden höra att hon inte är somalisk nog och inte en ”god muslim” samt att hon inte är amerikansk nog. Modevärlden är mycket annorlunda från den värld som hon växte upp i – som flykting i Kenya och senare i St Cloud Minnesota. Halimas mor vill inte att hon skall glömma sina rötter och hon kan inte acceptera att hennes dotter är en modell.

Jag har googlat runt lite på bilder av denna Halima och visst är hon en vacker afrikansk kvinna, men personligen har jag svårt att acceptera att hon måste bära hijab på varje bild – till och med på catwalken. Jag tycker inte att man behöver utmana den traditionella bilden av en skönhet som vi i väst ser på saken, för i grund och botten symboliserar detta plagg kvinnoförtryck.

Dessutom har vi haft flera framgångsrika afroamerikanska modeller under 1990- och 2000-talet, till exempel Naomi Campbell, Tyra Banks och Iman. Den sistnämnda härstammar från Somalia men den stora skillnaden är att hon inte böjde sig för mäns vilja att kvinnor måste dölja sitt hår.

Min uppfattning är att om man vill vara en förebild för kvinnoförtryckande plagg så finns det en stor marknad för detta i MENA och då bör man hålla sig där, men att vi i väst skall behöva se detta på tidningsomslag och catwalks är svårsmält! Jag förstår hennes ambitioner, men det enda rätta vore om modeindustrin i väst gav henne kalla handen och ställde henne inför två ultimatum – antingen kastar du hijaben och blir den där ikonen du så hett eftersträvar, eller så fortsätter Du att böja dig för kvinnoförtrycket som plagget symboliserar och håller till på hemmaplan där man uppskattar att se så lite hud som möjligt.

Vi har faktiskt ett ansvar gentemot det täcka könet, särskilt flickorna, att stå upp mot dessa medeltida värderingar och inte tyst acceptera dess utbredning – detta ansvar vilar även tungt på media som tyvärr hakar på trenden och trycker ut denna propaganda så fort man får tillfälle. Det räcker att se på SVT hur de vurmar för detta plagg.

Det är på tiden att vi tar ställning och slutar lyfta fram detta religiösa plagg som ett fenomen som vi skall implementera i väst!

https://www.aljazeera.com/programmes/witness/2018/11/halima-aden-refugee-somali-american-hijabi-model-181102184349830.html

halima aiden.jpg

Annonser

2 reaktioner till “När ska vi sluta vurma för kvinnoförtryckande plagg?

  1. Sverige har importerat mångkultur från i huvudsak menaländerna och då ingår givetvis ett nytt SSU (mångkulturellt så det förslår) och diverse klädesplagg som inte förknippas med västerlandet. Vem är förvånad? De som levde i den villfarelsen att mångkultur innebar olika maträtter och knappast något annat torde omvärdera ordet mångkultur å det snaraste. Importerar man MENA så får man MENA – klart som korvspad!

    Gillad av 1 person

    1. Fast det är en hel del västerlänningar som konverterar till Islam,främst kvinnor.Islam är smart på det sättet att det är öppet för alla och man har en levande religion till skillnad mot Kristendomen.Jag tror att det finns ett uppdämt andligt behov som Islam fyller.En sak är säker och det är att Islam växer så att det knakar i vårt land.Det som jag mest sörjer är att alla svinuppfödare på sikt kan lägga ner.Dock roar det mig att Annie Lööfs föräldrar tydligen skall vara stora grisuppgödare.Snacka om att svinhugg går igen!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s