Lärare på många danska skolor utsätts för våld och verbala attacker varför regeringen agerar – meanwhile in Sweden…

Det danska Arbetsmiljöverket har det senaste året funnit exempel på lärare som utsatts för våld och traumatiska händelser på 64 grundskolor. Utbildningsminister Merete Riisager (LA) anser att det är ett allvarligt problem och kräver nu fler konsekvenser samt har beslutat att öronmärka 30 miljoner DKK mot våld i grundskolan.

Enligt undersökningen som genomförts på 405 grundskolor – både kommunala skolor, friskolor och privatskolor – runt om i Danmark, är sparkar slag, rivsår och verbala attacker från elever vardag för många lärare och pedagoger i grundskolan. Av rapporten framgår det att både små och stora elever slår och sparkar samt att några lärare upplever våld var 14:e dag.

I Sverige vet vi redan att situationen är minst lika illa och det är många lärare som väljer att lämna sin tjänst på grund av för stora och stökiga klasser som inte går att hantera på egen hand, brist på respekt samt hot och trakasserier. Men numera stannar det inte vid att det drabbar lärarna, istället går det också ut över eleverna och det finns otaliga händelser som rapporterats det senatse året där elever hotar och misshandlar skolkamrater utan att skolledningen ingriper. Senast häromdagen kunde man läsa om en 8-årig pojke i Luleå som hotar kamrater och lärare med kniv i skolan.

Så vad gör regeringen i Sverige? Just det, vi har ingen regering! Men vad gör våra politiker förutom att dricka kaffe, klia varandras ryggar och diskutera vem som ska bli nästa statsminister? Just det – ingenting!

Ingen har nog glömt Gustaf Fridolins bevingade ord att han skulle fixa skolan på 100 dagar, vilket gick så där. Istället har man låtit problemen eskalera och lärarbristen är ett faktum, såväl som för stora klasser samt elever med behov av extra stöd som tar upp tid och resurser från den vanliga undervisningen.

Finns det problem på skolan i form av att en elev är mobbad, hotad eller utsatt för sexuella övergrepp så flyttar man helt sonika på offret istället för förövaren. Samma sak sker på lärarfronten, där pedagoger som fått nog lämnar skolan eftersom man inte får gehör från skolledningen.

Den svenska skolan är i fritt fall och det är ytterst oroande att man från våra politikers sida tar så lätt på det! Hade det varit en vuxenarbetsplats hade man aldrig tillåtit att det förekom våld och trakasserier, men det är ju bara barn så då är tydligen allt acceptabelt…

skola.jpg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s